Îngrășământ de primăvară pentru gazon

1.6K

A mai rămas puțin până când vine primăvara. Dar noi cu ce fertilizăm gazonul după iarnă?

Astăzi o să vă prezint câteva detalii despre ce îngrășăminte să folosiți și cum să vă dați seama dacă acel îngrășământ este potrivit sezonului. Pe noi  ne interesează îngrășămintele dedicate gazonului, îngrășămintele profesionale pentru gazon, care se deosebesc de cele clasice, generice, agricole sau NPK, clasic cum se mai spune, prin câteva aspecte.

Îngrășămintele profesionale de gazon sunt ideale a fi cu eliberare controlată, pe o perioadă de 2-3 luni de zile pentru a nu avea un boom de creștere.

Gazonul are alte nevoi față de orice altă cultură agricolă. Există o multitudine de combinații de NPK pentru gazon, care diferă în funcție de altitudine, în funcție de perioada anului în care suntem, în funcție de tipul terenului, sport, fotbal, golf, care au cu totul alte nevoi, de exemplu, față de o peluză rezidențială. Iar unul dintre cele mai importante aspecte este că pierderea la îngrășimintele profesionale de gazon cu eliberare controlată este foarte mică. Chiar daca vine o ploaie torențială ,acestea nu se vor spala imediat pentru că capsulele sunt peliculate, au un înveliș protector care eliberează treptat nutrienții.

Acum, dacă tot am vorbit și am menționat NPK, haideti sa vedem și ce înseamnă. NPK reprezintă azot, fosfor și potasiu. Sunt elementele de bază ale îngrășămintelor. Azotul ajută la creșterea plantei și dă culoare acesteia. Fosforul ajută la dezvoltarea unor rădăcini puternice. Iar potasul ajută la întărirea plantei împotriva bolilor. Nevoile gazonului sunt diferite în funcție de sezon. Deci nu putem avea aceeași concentrație de azot, fosfor sau potasiu. Pe langa NPK, îngrășămintele profesionale mai conțin și alte macro și micro elemente pentru a crea un mix și mai bun, precum calciu, magneziu, sulf, fier, zinc, cupru și așa mai departe.

  Primăvara avem nevoie de un îngrășământ cu conținut ridicat de azot, scăzut de fosfor și scăzut sau mediu de potasiu. Iar pentru însămânțare avem o categorie separată, sunt îngrășăminte cu o concentrație ridicată de fosfor, dar mediu sau ridicat de azot. În schimb potasiul este scăzut. De asemenea, dacă gazonul nu a fost îngrijit corespunzător sezonul trecut, primăvara, se poate aplica cu succes îngrășământul starter de însămânțare, pentru a stimula rădăcinile gazonului.

Să vă prezint și două exemple de îngrășământ solid cu eliberare controlată pentru primăvară:

 Landscaper Spring and Summer cu formula 20-0-7

Este o formulă dedicată pentru primăvară cu efect mai rapid, vizibil în câteva zile. Avantajul lui este că se găsește la 5 kg si 15kg, și este accesibil celor cu peluze mici. 

 Landscaper Pro Maintenance cu formula 25-5-12

Este o formulă mai echilibrata pentru primăvară și si chiar pentru tot anul. Se găsește la ambalaj de 15kg.

Când aplicăm îngrășământul de primăvară?

Voi lua în considerare trei aspecte.

Avem nevoie de scarificare în gazon. Așteptăm să crească gazonul ca să putem să-l tundem de 2-3 ori, scarificăm și aplicăm îngrașământul de primăvară.

A doua variantă este gazonul pus anul trecut în  toamnă, nu avem nevoie de scarificat sau poate că vom scarifica în aprilie sau în mai. Aplicăm la fel îngrașământul după ce tundem constant gazonul de 2-3 ori, adică să vedem că a intrat în vegetație.

Al treilea caz de aplicare este în urma unei însămânțări sau supra-însămânțări de gazon unde prima dată vom folosi îngrășământ starter unde vă recomand:

New Grass de la Landscaper Pro cu formula 20-20-8

Iar după al doilea sau al treilea tuns, atunci puteți să aplicați îngrășământul de primăvară. Dacă însămânțarea are loc undeva mai târziu spre sfârșit de aprilie mai mult ca sigur că va fi nevoie să aplicați îngrășământul de vară după al doilea, al treilea tuns.

Eu vă recomand să folosiți îngrășămintele profesionale pentru gazon și să le aplicați întotdeauna cu un distribuitor de îngrășăminte fie manual, fie angrenat de roți. Pentru a avea o distribuire uniformă și pentru a minimiza pierderile. Evitați pe cât posibil sa aplicați cu mâna pentru că exista riscul ca în anumite locuri să dați mai mult, să ardeți gazonul. Precum și o creștere neuniformă pentru că nu toate plăntuțele vor beneficia corect de toți nutrienții de care au nevoie. Folosind îngrășămintele profesionale cu eliberare controlată vom avea o pierdere foarte mică, ele fiind peliculate.

Iarba crește pe câmp și gazonul în curtea voastra!

Broni Lawn Care

Close
Agropataki.ro © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate.
Close