Ardei Temes în Diosig

1.8K

Temes F1 este un hibrid nou de gogoșar de la ZKI Semințe.

Poate fi o alternativă pentru Bihar F1, mai ales pentru producătorii care au probleme cu afidele, datorită faptului că aceste sunt purtătorii virusul CMV.  Hibridul Temeș F1 este rezistent atât la bacterioze (Xanthomonas) cât și la CMV (Cucumber mosais virus). Hibridul prezintă un foliaj bogat cu internodii scurte, centru de greutate fiind mai jos. Greutatea medie a fructelor fiind 210-230 g, având culoare roșu închis. Fructele sunt aplatizate cu 3-4 lobi.

În anul 2020 Temes F1 a fost cultivat cu succes și în localitatea Diosig, județul Bihor.

Hibridul a fost semănat în 18-20 martie, în alveole.

Ardei Temes În Diosig

După 7-10 zile de la semănat a avut o răsărire uniformă. În stadiul de 2 frunzulițe a fost aplicat un fungicid pentru combaterea bolilor.

Datorită condițiilor climatice nefavorabile, foarte multe ploi și temperaturi scăzute în mijlocul lunii mai, nu s-a putut efectua în timp plantarea răsadurilor.

După 7-10 zile de la semănat Ardei Temes

Înainte de plantare solul a fost pregătit corespunzător, modelat în rânduri duble, distanța între rânduri fiind 30 cm iar între plante 25 cm, acoperit cu folie, pe mijloc o singură bandă de picurare. Plantarea a început în 20-23 mai în două etape, pentru eșalonarea producției.

În timpul perioadei de vegetație s-au aplicat 2-3 fertilizări faziale cu îngrășăminte specifice atât prin fertiirigare cât și foliar. La început hibridul s-a dezvoltat încet, datorită temperaturii scăzute. Însă, vremea nu a afectat înflorirea şi legarea fructelor.

Ardei Temes
Ardei Temes

Fiecare plantă a fructificat, încărcat cu fructe îndestulătoare. Datorită taliei compacte a plantelor, palisarea nu a fost necesară. S-a aplicat fungicide sistemice și de contact împotriva bolilor și insecticide împotriva dăunătorilor, fiind acordată atenţie deosebită tratamentelor împotriva Omidei fructelor (Helicoverpa).

Recoltarea a început în data de 25 august ținând până la sfârșitul lunii octombrie la căderea brumelor. Recoltarea s-a realizat manual.

Ardei Temes
Ardei Temes

 

Close
Agropataki.ro © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate.
Close