Reducerea stresului cauzat de erbicide

3.4K

Prin avansarea științelor agricole tot mai mult dăm seama ce pagube produc stresurile plantelor și culturilor noastre. Totodată ne confruntăm și cu o schimbare a climatului, (nesigurată) incertitudine, care pune în pericol reușita culturii.
    Tehnologiile avansate ale culturilor de cereale vizează menținerea culturilor fără buruieni prin erbicidare. Cultivatorii, firesc, preferă erbicidarea în postemergență, fiind mult mai ușor controlul reușitei tratamentului. Însă de multe ori ne gândim oare cum s-ar fi comportat cultura cu vechiul erbicid pe bază de fier: SAPAZIN.

    Mai departe vă împărtășesc ideile de care ne-am confruntat cu specialiștii din zonă, și am ajuns la concluzia de a face un test, pentru a confirma că ne-am gândit corect.

Cum să fac erbicidarea?

Erbicidarea în postemergență din punct de vedere al gospodarului vizează mai multe aspecte:

  • efectuarea în perioada optimă din punct de vedere a culturii
  • efectuarea în perioada optimă din punct de vedere a buruienilor
  • efectuarea în perioada optima din punct de vedere a condițiilor meteo (vânt, ploi, insolație)
  • efectuarea în perioada optima din punct de vedere a organizării fermei

Categoric, fermierul se gândește în prim plan la acestea, și acestea într-adevăr sunt cele mai practice motive.

Să vedem ce facem în momentul în care facem o erbicidare în postemergență.

Erbicidele sunt substanțe retardante cu selectivitate asupra unor culturi sau specii. Evident, selectivitatea poate fi mai evidentă, accentuată, sau apropiată. După aplicarea erbicidelor în majoritatea cazurilor constatăm că cultura câteva zile suferă de reacții adverse. Cultura în funcție de condițiile climatice poate trece mai repede sau mai încet peste această perioadă de stagnare, stres.

Care sunt riscurile, dezavantajele?

    Din cauza stresului produs de erbicide, față de un lot netratat, plantele de cultură stagnează în creștere. Categoric lotul netratat mai târziu va suferi de buruieni, și nu vă dă recoltă. În schimb în perioada de stagnare a culturii se pierde umiditate din sol, pot interveni condiții nefavorabile de cultură (frig, vânt puternic, călduri mari), fenomene care afectează foarte negativ o plantă aflată în stres.

    Perioadă de vegetație se prelungește cu perioadă de stres, și din cauza multiplelor factori biotici și abiotici scade și potențialul de producție a varietăților.

    În consecință, față de o cultură ideală (fără buruieni, fără stresuri biotice și abiotice) înregistrăm pierderi de producție datorate de:

  • stresul propriu cauzat de erbicid
  • prelungirea perioadei de vegetație și stresurile suplimentare în această perioadă critică
  • pierderi de umiditate și elemente nutritive pe perioada critică.
  • riscul secetei care se mărește săptămânal în perioadă de după erbicidare.

Fără a intra în detalii fiziologice și fitotehnice acestea sunt cele mai evidente cauze de reducere a producției, față de ideal, față de potențialul soiului sau a hibridului.

Cum să atenuăm stresul?

    Erbicidarea este o măsură fitotehnică inevitabilă. Să vedem ce putem face să atenuăm efectele adverse neplăcute. Să vedem cu ce putem ajuta planta de cultură:

  • la prima vedere să ajutăm cu substanțe nutritive anorganice, adică îngrășăminte chimice foliare. În schimb această idee nu e cea mai bună deoarece plantele noastre stresate nu au posibilitatea de a prelua și de a sintetiza substanțe organice din ele deoarece se află în stres.

 

  • Continuând Idea anterioară, să administrăm substanțe organice, materie primă valoroasă, mă gândeam la aminoacizi. Aminoacizii în schimb, și mai ales aminoacizii liberi pot face combinații cu erbicide, și pot fi vectori ale lor, introducând substanțele active în plantele de cultură, producând efecte adverse și mai periculoase.

 

  • Alte materiale organice care pot contribui la hrănirea plantelor sunt gluconatele, lignosulfurile și agenții de chelatizare HEEDTA. Acestea din punct de vedere a plantelor sunt foarte ușor de asimilat. Ele penetrează în plantă plantele nu dezvoltă efort pentru preluare. Aceste materiale se folosesc ca agenți de chelatizare, ele fiind combinate cu microelemente nu se mai combină cu substanțele active din pesticide.

 

În speranța gândirii corecte ne-am angajat în experiență, experiență descrisă mai jos realizat la Înfrățirea SA din Carei, chiar aproape de sediul Agro Pataki. 

Test efectuat în colaborare cu Înfrățirea SA


Pentru a dovedi teoriile anterioare, am luat legătura cu fermierul de la Înfrățirea SA și am interpretat problema. Ideea reducerii stresului cauzat de erbicid a prins bine deoarece culturile de porumb în momentul erbicidării au avut de suferit și de temperaturi reduse, chiar de îngheț în zonele mai joase.


Alegerea obiectivelor materialelor


    Obiectivul principal este de a dovedi existența, importanța și efectul stresului produs de erbicid. Pentru a diminua efectul de îngrăsământ al produselor, conform legii Mitscherlich-Baule sau legea randamentelor descrescânde, am ales o fertilizare foarte avansată și o solă bine aprovizionată, o cultură cu potențial mare de producție.

Pentru a evita multiplele de factori influențativi a fost ales o solă bine aprovizionată cu elemente nutritive, neirigat, în fază de 6-8 frunze.

Pentru diminuarea stresului am avut posibilitățile de materiale:

  • gluconate – fiind la dispoziție produsul Ferticupper, îngrășământ cu cupru pe baza de gluconat. Am renunțat la acest produs deoarece proprietatea sa de foarte puternic stimulent poate produce alungiri ale internodiilor, și nu am avut în plan urmărirea acestui aspect.

 

  • Lignosulfați – fiind la dispoziție o linie întreagă de îngrășăminte cu microelemente am ales dintre ele cel cu Mn și Zn, Plex Mn Zn elemente esențiale culturilor de cereale cu rol important în formarea inflorescențelor și a fecundării. Doza stabilită fiind 3 l/ha doză uzuală la cereale pentru tratarea carențelor

 

  • Chelati HEEDTA – fiind la dispoziție produsul Micropower Eco, produs cu microelemente, având în compoziție o serie de microelemente, cum Bor și Molibden (inorganic), cupru fier, mangan zinc chelatat HEEDTA. Doza utilizată a fost una puțin mai scăzută față de cea obișnuită pentru a evita efectul puternic stimulent a acestuia, 1,5 l /Ha

 

Pentru urmărirea diferențelor a fost urmărită, și un martor, tratat doar cu erbicid. Erbicidul folosit a fost combinația Adengo. Tratamentul a fost aplicat în faza de 6-8 frunze

 

 

Aspecte urmărite

Ritmul de creștere a fost urmărit prin alegerea și urmărirea a  2 x 20 plante din fiecare lot prin:

  • numărul de frunze inclusiv cotiledonul, și evoluția lor
  • lățimea maximă limbului foliar, notat cu cifră rotundă care reprezintă lățimea în cm a frunzei cel mai lat,  și evoluția lor.

Producția fiind urmărită la recoltare, prin recoltarea a unei suprafețe de 7700 mp de la fiecare lot, evitând marginile parcelelor

Date înregistrate:

1/1 – locul 1 tratat cu Plex Mn Zn

1/2 – locul 2 tratat cu Plex Mn Zn

2/1 – locul 1 Martor

2/2 – locul 2 Martor

3/1 – locul 1 tratat cu Micropower Eco

3/2 – locul 2 tratat cu Micropower Eco

Datele recepționate la tratament
Datele recepționate după 7 zile
Diferențele dintre înregistrări, sumele și ponderea
 Datele rezultate la recoltare:

    Recoltarea a avut loc la data de 10.11.2020, pe o vreme cu multă umiditate și ploi. Din cauza această umiditatea boabelor era mai ridicată, 21% decât cu câteva zile mai devreme, dar nu s-a putut amâna recoltarea.

    După recoltarea marginilor parcelei, a fost pichetat câte o suprafață de 7700 m2 pe fiecare lot, evitând marginile loturilor. Suprafața fost stabilită pe baza estimărilor recoltei, și posibilităților logistice. (Să încapă într-o remorcă, să fie 2 întoarceri cu combina deoarece doar 1 întoarcere încape într-un buncăr)

Lotul  1 tratat cu Plex Mn Zn – 10 960 kg boabe

Lotul 2 Martor – 10 200 kg boabe

Lotul 3 tratat cu Micropower Eco – 10840 kg boabe

Rezultatele testării


    Rezultatele analizării foliajului după 7 zile erau evidente, dar nu erau vizibile cu ochiul liber. Acesta totuși ne-a indicat și o bună alegere a metodei de lucru, deoarece dacă cu 2-3 litri de îngrășământ faci minune atunci ceva nu-i în regulă cu administrarea dozelor de 5-600 kg de îngrășăminte anuale.
    Lotul 1, tratat cu Plex Mn-Zn a avut cu 29,5 % mai multe frunze decât martorul și indexul de lățime a frunzelor a depășit cu 64,5 % pe martor. Evident, efectul retardant, stresant al erbicidului a afectat mai puțin acest lot, lăsând posibilitatea de dezvoltare a plantei, și exploatare a potențialului solei, și hibridului.
    Lotul 2 martorul a avut dezvoltare ceea ce privește nr de frunze apărute, dar semnificativ se observă că limbul foliar nu a crescut luxuriant, adică planta s-a dezvoltat, dar nu a crescut.
    Lotul 3 tratat cu Micropower Eco a avut cu 31,8 % mai multe frunze decât martorul și indexul de lățime a frunzelor a depășit cu 70,9 % pe martor. Evident, efectul retardant, stresant al erbicidului a afectat mai puțin acest lot, lăsând posibilitatea de dezvoltare a plantei, și exploatare a potențialului solei, și hibridului. Față de lotul 1 este diferență, dar mai puțin semnificativă.
    Rezultatele producției  arată diferență ponderală mai mică. acesta se datorează faptului că produsele nu au cum să atenueze efectele de stres pe toată perioada de vegetație, dar totuși un start bun luat a adus sporuri de producție.
    Lotul 1, tratat cu Plex Mn-Zn a avut pe cele 7700 m2 recoltă de 10960 kg, acesta raportat la hectar este 14233 kg/Ha, cu 7,46% mai mult față de Martor. Diferența de producție in kilograme fiind de 988 kg/Ha
    Lotul 2 martor
Lotul 3 tratat cu Micropower Eco a avut pe cele 7700 m2 recoltă de 10840 kg, acesta raportat la hectar este 14077 kg/Ha, cu 6,28% mai mult față de Martor. Diferența de producție in kilograme fiind de 832 kg/Ha
Sub aspect economic, nu doresc să analizăm în detaliu deoarece depinde și de prețul produsului finit. Costuri suplimentare de aplicare nu sunt, aplicarea se face concomitent cu erbicidarea, iar costul produselor raportat la hectar:


Plex Mn-Zn 3 l/Ha = 3 x 28.5 = 85.5 Ron/Ha
Micropower Eco 1,5 l/Ha = 1,5 x 40 = 60 Ron/Ha 

Opinia fermierului

    Ca primă reacție pe frigul din noiembrie era referitor la totalul de producție realizat pe solă, care a rămas anul acesta sub nivelul anilor anteriori, deoarece frigurile din primăvara și ploile multe totuși au redus producția la o medie de 13 245 kg/Ha pe parcelă  totală de 28,5 Ha. Pe această parcelă au fost recolte și de 15-16 to/ha în anii mai favorabili.

    Tot ca și prima reacție ”este diferență” ”e foarte umed”, ”față de anu cum a fost, mai rău să nu fie”, ”la anu facem mai altfel, vreu sa mai testăm și în combinație”

Concluzii

    Administrarea concomitentă a erbicidelor cu produsele testate duce la reducerea stresului, plantele în scurt timp revin la metabolismul normal, cresc, și se dezvoltă mai rapid decât cele netratate. Acest aspect a fost confirmat cu aceeași metodă de testare, la alte ferme.

    Diferența de producție realizată nu putem afirma că este un spor de producție sau este o producție salvată.

Intre cele două produse observăm:

  • Produsul Micropower Eco are o putere de stimulare mai mare, deși doza folosită era una moderată. Pantele s-au dezvoltat puțin mai intens și suprafața foliară a crescut mai mult față de Plex Mn-Zn. Diferența între lotul de martor și loturile tratate fiind semnificativ pozitiv
  • Produsul Plex Mn-Zn a adus sporuri de producție mai semnificative, deoarece tratează atât stresul cauzat de erbicid, cât și prin aportul ridicat de Mn (5%w/v) și Zn (5,5%w/v) a mărit capacitatea de înflorire și legare a speciei testate, fapt cunoscut din literatura de specialitate.

Ca și recomandare, produsul Micropower Eco, recomandăm pentru reducerea stresului cauzat de erbicide pe locurile unde cultură este rămasă în urmă, sau este mai rară, respectiv vigoarea hibridului nu este mare. în aceste condiții se poate aplica eficient și economic o doză de 1,5-2 l/ha.

Produsul Plex Mn-Zn se recomandă în toate împrejurimile, dat fiind rezultate bune atât în tratarea stresului cît și în stimularea plantei și a producției. Doza recomandată 2,5-3,5 l/ha

Close
Agropataki.ro © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate.
Close