Cum Să Alegem Folia Potrivită?

2.9K

Folia pentru solar nu este un simplu film de polietilenă. Pentru a conferi rezitență în timp, materia primă este aditivată. Primul, și poate cel mai important aditiv este ceea de UV, care conferă rezistență de-a lungul anilor. Mulțumită aditivul UV lanțul polimeric de polietilenă nu va fi distrus de razele solare și nu va deveni casantă.

Un alt aditiv important, este aditivul EVA care răspunde de flexibilitatea foliei, de rezistență la intemperii și de lovituri la efecte mecanice. Sunt o serie de aditivi, care ușurează munca horticultorului, cum sunt cele de antipraf, anticondens, de difuzie și de reflectare a razelor infraroșii, sau filtre de unde de lumină.

În schimb nu există niciun tip de folie care să nu piardă transparența într-o perioadă relativ scurtă. Razele UV sunt responsabile de pierderea de transparență a foliei, dar datorită aditivului, aceste nu mai pot pătrunde în folie și nu mai distrug filmul de polietilenă, însă pe suprafața foliei produc microcrăpături. Aceste microcrăpături și cele cauzate antrenat de vânt sau chiar depunere de praf cauzează ca folia să piardă din transparența lui.

În țara noastră transparența foliei are importanță deosebită, pentru că în perioada septembrie-martie plantele cultivate în adăposturi plastice nu au suficientă lumină, factor esențial și limitativ pentru creșterea plantelor.

Sfaturi utile pentru alegerea foliei pentru solar:

 • o folie cu o durată mai lungă de viață ne scapă de multă manoperă (întinderea foliei)
 • o folie cu o durabilitate mai mare oferă siguranță mai mare a culturilor
 • pentru culturile timpurii (perioadă decembrie-martie), orice fel de folie după 3-4 ani de utilizare crează condiții neprielnice de cultivare, întârziind recolta
 • în producere de răsaduri este foarte important gradul de transparență, dar și gradul de izolare a spațiului de producție.

 

Ce dimensiune de folie avem nevoie?

Lățimea foliei

Fiind compusă din:

 • lungimea arcului, sistemului de susținere
 • necesarul de folie pentru fixarea foliei.

Lungimea arcului:

 • spațiile protejate pot fi de diferite dimensiuni și forme. Din acest motiv este recomandat măsurarea circumferinței scheletului:
 • dacă se pare că solarul nostru nu este destul de uniform la schelet, încercăm să măsurăm dimensiunea maximă prin trecerea unui fir peste solar și să cautăm cea mai lungă porțiune. Măsurând lungimea firului vom afla circumferință:
 • dacă considerăm că forma solarului este un semicerc, sau un semicerc înălțat, putem folosi pentru lugimea arcului formula de calcul:
Lungimea arcului
Lungimea arcului
Lungimea arcului

Necesarul pentru prinderea foliei:

Necesarul pentru prinderea foliei
 • în general pe partea laterală a solarului, folia se fixează prin îngroparea acestuia.  Pentru această operațuine aveți un necesar de folie, pe fiecare parte.  În general este suficient ca șantul de prindere a foliei să fie doar de 25 x 25 cm, astfel pe fiecare parte mai avem nevoie de cca 75-80 cm de folie.
 • dacă, prinderea foliei este realizată prin prinderea în șine sau cu cleme de fixat pe țevi, atunci necesarul de prindere este mult mai mic, fiind doar de 20-30 cm pe fiecare parte
Necesarul pentru prinderea foliei
Necesarul pentru prinderea foliei

Lățimea totală de folie de care avem nevoie este:

 • ircumferința scheletului plus necesarul de prindere pre cele două părți.

Lungimea foliei:

Determinarea lungimii este atât de important ca și calculul lățimii. Trebuie să verificăm dacă scheletul nostru este la fel de lung în ambele părți, respectiv la coamă. La lugimea solarului mai trebuie să adăugăm și lungimea foliei necesar prinderii. Totodată să avem în vedere că nu vom reuși să întindem perfect folia în lungime.

Se va mai adăuga în plus, la lungime, eventualele necesaruri pentru capete, în functie de forma solarului.

Lungimea foliei la capete depinde de modalitatea de prindere la schelet:

 • cu cleme de fixat, pe ultimul arc
cu cleme de fixat, pe ultimul arc
 • prin contopirea foliei la ultimul arc
prin contopirea foliei la ultimul arc
 • prin fixarea în șine la ultimul arc
prin fixarea in sine la ultimul arc
 • prin fixarea foliei cu scanduri de lemn pe schelet
prin fixarea foliei cu scanduri de lemn pe schelet
prin fixarea foliei cu scanduri de lemn pe schelet
 • în cazul în care folosim fixarea în pământ în mod oblic, este important atât necesarul de folie de la ultimul arc până în pământ măsurat la coama solarului, cât și necesarul de prindere în pământ
prin fixarea în pământ în mod oblic
 • prin fixarea foliei pe un schelet suplimentar

Astfel lungimea totală a foliei va fi compusă din lungimea solarului, plus 0,5-1 metri pentru securitate doarece nu o putem întinde perfect, plus necesarul pentru prindere în ambele capete.

Close
Agropataki.ro © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate.
Close