Tehnologie de cultură pentru sortimentul de porumb zaharat Dessert

1.7K

Porumbul zaharat preferă solurile cu textură mijlocie, bogate în materie organică, bine aerate, cu fertilitate ridicată, și cu posibilitate de irigare.

Pregătirea terenului se face prin administrarea îngrășămintelor de bază organice și anorganice, arătură de toamnă. Pregătirea patului germinativ are în vedere obținerea unui strat uniform, suficient de compact. Semințele de porumb zaharat conțin puțin nutrienți, din acest motiv este foarte important calitatea substratului.

Se recomandă cultivarea soiurilor izolat de alte varietăți de porumb. Izolarea se face prin izolare la distanță (50 m zonă de izolație) sau prin alegerea perioadei de semănat în așa fel ca înflorirea să nu coincidă cu celelalte varietăți.

Perioada de semănat este din mijlocul lui aprilie, când solul are 10℃. Semănatul mai timpuriu duce la pierderi la rasărire, acesta să avem în vedere la norma de sămânță. Perioada de semănat este până în iulie. Pentru eșalonarea producției în aprilie – mai se recomandă a fi semănată din 2 în 2 săptămâni, în mai-iunie din 10 în 10 zile, chiar săptămânal.

Norma de sămânță pentru semănăturile din aprilie să fie între 60-70 de mii de boabe/ha. Densitatea optimă a culturii răsărite să fie între 50-55 mii de plante.

 

Adâncimea de semănat trebuie să fie de 2-3 cm pentru solurile mai grele, iar de 3-4 cm pentru cele nisipoase. Foarte important este ca adâncimea de semănat să fie uniform.

Udarea de aprovizionare în cazul în care solul este uscat se face doar cu 24-48 ore după semănat, când deja boabele sunt înmuiate.

Erbicidarea contra buruienilor anuale se poate efectua cu GARDOPRIM PLUS GOLD 500 SC, la câteva zile de la semănat, când semințele de porumb au colți de 1mm. După răsărire porumbul zaharat tolerează doar erbicidarea cu Laudis în faza de 4-7 frunze. Erbicidarea necorespunzătoare, duce la stresarea plantelor, la care plantele pot reacționa prin emiterea timpurie a tijei florale sau apariția masivă a copililor.

Menținerea terenului afânat, udarea regulată și administrarea îngrășămintelor faziale, duc la producții sporite. Udarea culturii devine necesitate din momentul apariției florilor în această perioadă fiind consumul maxim de apă și elemente nutritive. Eliminarea copililor în mod normal nu este necesar, acestea apar în general dacă plantele au fost stresate, sau nu este corect densitatea culturii.

 

La semănat este necesar combaterea dăunătorilor de sol, ori prin incorporarea pe toata suprafața sau prin administrarea insecticidelor pe rând împreună cu semănat. Se recomanda Force 1,5 G sau Trika expert. Pe parcursul culturii trebuie efectuate tratamente foliare preventive contra moliilor și viermelor vestric al porumbului. Tratamentele începem din momentul apariției florilor repetând de 2-3 ori din 5 în 5 zile. Produse recomandate Karate Zeon, Avaunt, chiar și în combinație, în soluție acidifiată cu BB5. Tratamentele se efectuează cu cantitate mare de soluție (600-800 l/ha), iar cu această ocazie se poate administra îngrășăminte foliare echilibrate, Ex: Green Feed energy 20-20-20, Ati 14-14-14.

 

Recoltarea se face când boabele de pe treimea superioară sunt formate, pline, de culoare galben deschis. Momentul optim al recoltării este în zorii zilei.

Varietățile Dessert pentru uz profesional comercializare en-gros

Dessert R68 – Noutatea cea mai timpurie, cu rezistență la viruși. Se poate recolta mai repede ca varietatea de referință Dessert 70. Plantele se dezvolta foarte rapid înainte de înflorit. Știuleții sunt aspectuoase, de mărime medie cu pănuși bine fixați, de culoare verde închis. Știuleții au prospețime și gust mai intens decât la Desert 70. Are cerințe ridicate față de sol, elemente nutritive, si apă, să cultivăm în sistem intensiv. Tolerează semănatul timpuriu, dar în acest caz să folosim norme mai mari de sămânță.

 

Dessert 70 – Timpuriu, pentru cultură timpurie, suportă bine semănatul mai timpuriu, și se dezvoltă bine și în perioade mai răcoroase. În condiții intensive știuleții sunt mari, de calitate medie. Este destinat exclusiv pentru semănatul în aprilie.

 

Dessert R72 – Noutate timpurie cu știuleți mari. Se dezvoltă rapid in fazele incipiente. Rezistența sa la viroze, înrădăcinarea adâncă face siguranța de producție in segmentul timpuriu. Se pretează pentru semănatul timpuriu, și pentru semănatul târziu din iulie.

 

Dessert 73 – Timpurie (Dessert 70 + 2 zile), se pretează la semănatul timpuriu, cu o calitate deosebită. Știuleții sunt de mărime medie, uniforme, aspectuoase. Este recomandat în general pentru culturile timpurii, se pretează și la forțare, cu folie microporoasa, sau înființare prin răsad.

 

Dessert R78 – Varietate cu coacere medie (Dessert 70 + 8 zile), deosebit de gustos, cu rezistență la viroze. Are gust foarte delicat, care păstrează și în condiții de supracoacere. Are productivitate foarte mare cu știuleți mari, cu perioadă mai lungă de recoltare . Aduce producții ridicate și sigure, cu posibilitate de semănat din mijlocul lui aprilie până la începutul lui iulie. Este recomandat și pentru condiții unde celelalte varietăți nu au avut rezultate.

 

Dessert R80 – Noutate cu știuleți foarte mari, cu coacere medie (Dessert 70 + 9 zile), cu rezistență la viroze.

 

Se pretează pentru semănatul eșalonat. Pentru rezultate deosebite cere condiții intensive, și irigare regulată.

Varietățile Nugat, pentru utilizare semi-profesională, și consum proaspăt

Gyöngyhajnal – Este foarte timpuriu, și cu știuleți mari, care proaspete sunt foarte gustoase. Pentru a avea fructe mari se recomandă semănatul mai rar, și udare uniformă. Se poate semăna chiar din începutul lui aprilie.

 

Nugat 72 – Cu gust armonios, dulce aromat, timpuriu. Boabele au pieliță foarte subțire. Fructele proaspete au gust mai intens decât chiar varietățile de dessert. Are rezistență satisfăcătoare la viroze, și se pretează la semănatul eșalonat din aprilie până în iulie la început. 

 

Close
Agropataki.ro © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate.
Close