Cosul meu
Gol.

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Gandacul paros - Epicometis hirta

Gandacul paros - Epicometis hirta
La gandacul paros adultul are corpul de 10-12 mm lungime, de culoare negru-mat, acoperit cu peri fini, desi, alb-galbui. Elitrele sunt cenusii-negricioase, cu 6-8 pete mici, albe, dispuse neregulat. ... Detalii...

               Gandacul paros - Epicometis hirta

La gandacul paros adultul are corpul de 10-12 mm lungime, de culoare negru-mat, acoperit cu peri fini, desi, alb-galbui. Elitrele sunt cenusii-negricioase, cu 6-8 pete mici, albe, dispuse neregulat. Tibiile picioarelor anterioare sunt prevazute cu trei dinti. Oul este alb, rotund. Larva este de tip scarabeifor, alb-galbuie, cu capul brun. Pupa este alb-galbuie, de 13-16 mm lungime.

Are o singura generatie pe an si ierneaza in stadiul de adult in sol. Adultii hibernanti apar primavara devreme si zboara mai ales in zilele insorite, iar noaptea se retrag in sol. Perioada de zbor dureaza 3-4 luni (aprilie-iulie). Fiecare femela depune in medie 40 oua in sol. Incubatia dureaza 1-2 saptamani iar dezvoltarea larvara in jur de 2 luni. Noii adulti apar in august-septembrie, dar raman in lojele pupale construite din particule de sol pana in primavara anului urmator.

Gandacul paros prefera pomii fructiferi dar ataca in perioada infloritului si vita de vie, iar in ultimii ani rapita si alte crucifere. In anii de invazie, daunele produse organelor florale sunt semnificative.

Combaterea insectei este in general dificila si riscanta, deoarece ataca in perioada infloritului, cand trebuie sa protejam entomofauna utila. O metoda ar fi utilizarea unor feromoni sexuali specifici care atrag masculii.

 

                      gandac paros     gandac paros

                      gandac paros     gandac paros

Nu exista produse conform criteriilor selectate.