Cosul meu
Gol.

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Fluturele alb al verzei - Pieris brassicae

Fluturele alb al verzei - Pieris brassicae
Adultul are o lungime de circa 20 mm si o anvergura a aripilor de 50-65 mm. Corpul este de culoare neagra, acoperit cu peri alb-galbui. Ambele perechi de aripi sunt albe, avand varful de culoare neagra. ... Detalii...

                        Fluturele alb al verzei - Pieris brassicae

Adultul are o lungime de circa 20 mm si o anvergura a aripilor de 50-65 mm. Corpul este de culoare neagra, acoperit cu peri alb-galbui. Ambele perechi de aripi sunt albe, avand varful de culoare neagra. Partea inferioara a aripilor anterioare, la ambele sexe, este alb-galbuie, varful este galbui. In partea mediana a aripilor anterioare se gasesc doua pete negre, rotunde, in timp ce aripile posterioare nu prezinta pete.

Larva este omida adevarata, la completa dezvoltare atinge lungimea de 40-50mm. Capsula cefalica este cenusie-deschis, cu desene negre. Capul larvelor tinere este verde-deschis, care mai tarziu devine verde-cenusiu, dorsal pe corp gasindu-se 3 benzi longitudinale de culoare galbena-portocalie, cea mediana fiind mai ingusta. Pe intreg corpul, mai vizibil dorsal se disting pete cu puncte negre si perisori desi si scurti. 

Are 2-3 generatii pe an, ierneaza sub forma de pupa. Prin luna mai apar fluturii, iar la cateva zile are loc copulatia si ponta. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor in grupe de 50-100. Incubatia dureaza 6-12 zile. Larvele rod epiderma si parenchimul frunzelor. Stadiul larvar dureaza 25-30 zile, în care timp naparlesc de 5 ori. In luna iulie apar fluturii din generatia a doua, care se dezvolta in lunile iulie-august. In cursul lunilor septembrie-octombrie poate aparea partial generatia a III-a, pupele acesteia hibernand. Fluturele alb prefera varza, dar poate ataca rapita de toamna si alte crucifere. Omizile tinere ataca in grup pe fata inferioara a frunzelor, rozand epiderma si parenchimul; omizile din varstele 3 si 4 rod limbul foliar la inceput pe margine, iar apoi toata frunza, adesea ramanand doar nervurile.

                       

                       

Nu exista produse conform criteriilor selectate.