Cosul meu
Gol.

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Portaltoi la pepeni

Portaltoi la pepeni
Portaltoiul este o planta pe care are loc operatia altoirii. Aceasta tehnologie presupene utilizarea unui portaltoi specializat si un altoi din hibridul pe care dorim sa il cultivam.... Detalii...

                             Portaltoi la pepeni 

Cultura pepenilor verzi prin altoire are anumite particularitati tehnologice care trebuie cunoscute de catre cultivator.

Portaltoiul esteo planta pe care are loc operatia altoirii. Aceasta tehnologie presupene utilizarea unui portaltoi specializat si un altoi din hibridul pe care dorim sa il cultivam. 

Avantajele utilizarii altoirii:

 • Controlul bolilor de sol şi al virusurilor: Fusarium sp., Monosporacus canoballus, CMV, Potyvirus.
 • Imbunătăţirea adaptabilităţii plantelor şi o mai bună exploatare a terenurilor: toleranţă la frig, căldură, salinitate.
 • Creşterea producţiei şi a calităţii acesteia: mărimea fructelor, forma fructelor, conţinutul in zahăr şi textura.
 • Extinderea sezonului de cultivare şi a perioadei de recoltare: imbunătăţeşte toleranţa la frig şi vigoarea plantelor pentru o perioadă mai lungă de timp.
 • Imbunătăţeşte absorbţia elementelor nutritive: imbunătăţeşte absorbţia de N, P, Ca si Mg, in special in condiţii de stres.

Prin altoire se reduce desimea culturii la 3000-4500 plante/ha. Datorita sistemului radicular foarte puternic al portaltoiului,radacinile exploreaza un volum mai mare de sol si se pot pune la dispozitie plantelor cantitatile de elemente nutritive si apa necesare si pe solurile cu fertilitate naturala scazuta.

Tipurile de portaltoi.

Cercetările privind altoirea cucurbitaceelor au inceput in 1920 cu folosirea speciei Cucurbita moschata ca portaltoi pentru pepeni verzi.

Cei mai importanti portaltoi, utilizati in cultura de pepene verde, sunt: Lagenaria siceraia si Dovlecelul interspecific (C.maxima x C.moschata).

Lagenaria siceraria (Tigva) a devenit tipul de portaltoi preferat pentru pepeni verzi, in principal datorită rezistenţelor şi afinităţilor cu altoiul.

Dovlecelul interspecific (C. maxima x C. moschata) a fost folosit pentru vigoarea ridicată a plantelor, rezistenţa mai mare la boli, dar şi toleranţa mai ridicată la factorii de stres abiotic (frig, căldură şi salinitate).

Lagenaria siceraria (Tigva).

Lagenaria siceraria (Tigva) se regaseste in aceeasi familie botanica cu pepenele verde, pepenele galben, castravetele, dovleacul, dovlecelul.

Lagenaria siceraria este o specie erbacee anuala,cataratoare cu cresteri luxuriante.

    

 

Varietati de Lagenaria siceraria au fost selectionate si sunt utilizate ca portaltoi pentru pepeni verzi cum ar fi Macis F1, Emphasis F1,Aurora etc.

Lagenaria ca portaltoi este preferat pentru pepeni verzi, in principal datorită rezistenţelor şi afinităţilor cu altoiul.

Dovlecelul interspecific (C.maxima x C.moschata). cuprinde o serie mai puţin cultivată de dovleci, cel mai cunoscut fiind plăcintarul Butternut. Varietatea de portaltoi interspecific pentru pepeni verzi este Carnivor F1,Ferro F1, Nimbus F1, Titan F1 etc.

Producerea răsadurilor de pepeni verzi altoiţi.                  

Semanatul.

Se incepe cu semănatul altoiului (hibridul de pepene verde). Temperatura optimă de germinare este de 26-30 grade Celsius.
Portaltoiul Lagenaria (ex. Emphasis F1) se seamănă la 5-7 zile după altoi. Temperatura optimă de germinare este de de 26-30 grade Celsius.

Portaltoiul interspecific (ex. Carnivor F1) se seamănă la 9-12 zile după altoi. Temperatura optimă de germinare este de23-25 grade Celsius. După răsărire, in perioada de creştere a cotiledoanelor, temperatura optimă este de 18 grade Celsius.

Semintele de portaltoi se seamana avand aceeasi orientare astfel incat cotiledoanele sa creasca in aceeasi directie.                                                                    

   

Se urmareste obtinerea unei rasariri cat mai uniforme, dar si o crestere uniforma a plantutelor, astfel incat in momentul altoirii,diametrul tulpinii altoiului si portaltoiului sa fie cat mai apropiat.

     

Altoirea.

Sunt folosite mai multe metode de altoire pentru pepeni verzi, cea mai utilizată fiind metoda de altoire prin tăiere laterală in unghi de 45 grade a unui cotiledon.

Un factor foarte important in succesul in altoire il reprezinta afinitatea dintre altoi si portaltoi.

Avantajele acestei metode sunt:

 •   Procent de prindere la altoire mai mare (peste 95% in condiţii climatice optime);
 •   Eficienţă a muncii mai ridicată in timpul altoirii (80-90 plante altoite/ora persoană);
 •   Cea mai bună calusare dintre toate metodele de altoire, cu cea mai mare suprafaţă de contact intre altoi şi portaltoi;
 •   Dezvoltare rapidă a plantelor (40-45 zile răsadurile sunt gata de plantare, având până la 5 frunze);
 •   Legarea, greutatea medie a fructelor, conţinutul in zaharuri şi producţia sunt influenţate in sens pozitiv, fiind mai mari comparativ cu alte metode de altoire.

 

 

Altoirea celor două tipuri de portaltoi.

 Portaltoii tip Lagenaria ( Emphasis F1) se altoiesc in tăviţa de germinare păstrându-şi rădăcina embrionară.

  

Portaltoii tip interspecific (Carnivor F1) se scot din tăviţă, se indepărtează rădăcinile embrionare sub colet (partea albă ), se altoiesc şi se plantează din nou in tăviţă la o adâncime de 2-3 cm. După 5-7 zile vor apărea rădăcinile adventive.

   

Indepărtarea rădăcinilor sub colet                                           Rădăcini adventive

Portaltoii de tip interspecific prezintă vigoare mare şi creştere rapidă, ceea ce ar determina respingerea altoiului. Pentru a stopa creşterea portaltoiului pe perioada calusării in vederea unei bune prinderi la altoire se recomadă indepărtarea rădăcinilor embrionare.

Altoirea pepenilor verzi prin metoda cu tăiere laterală in unghi de 45de grade a unui cotiledon.

Altoirea trebuie efectuata inaintea formarii tulpinii fistuloase la portaltoi (gol in interiorul tulpinii).

Daca acesta s-a format,momentul optim de altoire este depasit, iar prinderea va fi deficitara.

   

                                          

Pregătirea portaltoiului.
Tăierea vârfului de creştere impreună cu un cotiledon in unghi de 45 de grade.

La pregatirea portaltoiiiului se urmareste inlaturarea totala a varfului de crestere, taierea trebuie realizata cat mai aproape de frunza cotiledonala ramasa.

   

    

Pregătirea altoiului.
Tăierea hipocotilului (vârful altoiului) in unghi de 45de grade, la 2 cm sub cotiledoane.

Lungimea taieturii portaltoiului si a altoiului trebuie sa fie cat mai egala pentru a realiza inirea vaselor conducatoare.

Alipirea altoiului cu portaltoiul pe suprafaţa tăiată; prindere cu clips.

   

Perioada de calusare (lipire).

După altoire, tăviţele cu răsaduri se udă şi se aşează pe paturi incălzite cât mai repede, evitându-se şocurile termice;

 • Pe paturi este obligatoriu să se asigure o umiditate relativă de 95 -98 % (se poate realiza cu ajutorul foliei de polietilenă trasparentă şi o temperatură de 24-26 grade Celsius timp de 5 zile, in vederea calusării;
 • In această perioadă se recomandă folosirea luminii artificiale, astfel incât durata de iluminare intr-o zi să fie de 16 ore.
 • Dacă intensitatea luminoasă este mare (zi insorită), solarul sau patul trebuie acoperit cu plasă de umbrire;
 • Pe perioada calusării tăviţele vor fi periodic controlate pentru a asigura prevenirea eventualelor probleme fitosanitare.

 

Nu exista produse conform criteriilor selectate.