Cosul meu
Gol.

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Clasificarea produselor

Clasificarea produselor
Clasificarea, etichetarea si ambalarea produselor de protectia plantelor se realizeaza in baza Hotararii Guvernului Nr: 92/2003 referitoare la Normele metodologice privind clasificarea,etichetarea si ambalarea preparatelor chimice priculoase si Hotararea Guvernului Nr 1559/2004 privind Procedura de omologare a produselor de protectia plantelor in vederea plasariipe piata si a utilizarii lor pe teritoriul Romaniei.... Detalii...

 

                  Clasificarea, etichetarea si ambalarea produselor de protectia plantelor

 

Clasificarea, etichetarea si ambalarea produselor de protectia plantelor se realizeaza in bazaHotararii Guvernului Nr: 92/2003 referitoare la Normele metodologice privind clasificarea,etichetarea si ambalarea preparatelor chimice priculoase si Hotararea Guvernului Nr 1559/2004 privind Procedura de omologare a produselor de protectia plantelor in vederea plasariipe piata si a utilizarii lor pe teritoriul Romaniei.

Clasificarea produselor de protectia plantelor se realizeaza dupa  urmatoarele criterii:

  1. Proprietatile fizico-chimice
  2. Efectele asupra sanatatii (proprietati toxicologice)
  3. Efecte asupra mediului inconjurator (Proprietati eco-toxicologice)

Clasificarea produselor de protectia plantelor intr-una sau mai multe categorii de pericole se face pe baza proprietatilor intrinseci ale acestora ca produse formulate (preparate chimice).

De aici pot rezulta  diferente semnificative pentru unele produse intre vechea clasificare pe grupe de toxicitate si noua clasificare din punct de vedere toxicologic.

Clasificarea pe baza proprietatilor fizico-chimice

SIMBOLURI SI INDICATII DE PERICOL

                                                                                                                                Oxidant

Acest simbol insotit de cuvantul “oxidant” se refera la substante care elibereaza  oxigen putand provoca sau intretine arderea substantelor combustibile.

Oxidant:substantele si preparatele care in contact cu alte substante, in special cu cele inflamabile, prezinta o reactie puternic exoterma.

                                                                                                                                Foarte inflamabil

Acest simbol insotit de cuvintele foarte inflamabileste atribuit substantelor (produselor) care se pot aprinde in conditii normale de transport sau in contact cu aerul.

Inflamabil: substantele si preparatele lichide cu un punct de aprindere scazut.

                                                                                                                                  Extrem de inflamabil

Acest simbol insotit de cuvintele “extrem de inflamabil” este atribuit substantelor (produselor) ce se pot aprinde sub actiunea unei surse de energie (flacara, scanteie etc) chiar la temperaturi sub 0OC.

Extrem de inflamabil: substantele si preparatele chimice lichide cu un punct de fierbere scazut, precum si substantele si preparatele gazoase care sunt inflamabile in contact cu aerul la temperatura si la presiunea mediului ambiant.

                                                                                                                                  Exploziv
 Acest simbol insotit de cuvantul exploziv este atribuit substantelor care pot exploda fie in prezenta unei flacari, fie prin lovire sau frecare.

Explozive: substantele si preparatele solide, lichide, pastoase sau gelatinoase, care pot sa reactioneze exoterm, in absenta oxigenului din atmosfera, producand imediat emisii de gaze, si care, in conditii de proba determinate, detoneaza, produc o deflagratie rapida sau sub efectul caldurii expoldeaza cand sunt partial inchise.

Clasificarea pe baza proprietatilor toxicologice (efecte asupra sanatatii)

SIMBOLURI SI INDICATII DE PERICOL

                                                                                                                                Iritant

Acest simbol insotit de cuvantul iritant apare scris pe eticheta substantelor (preparatelor) care pot provoca o reactie inflamatorie a tegumentelor, mucoaselor, cailor respiratorii, alergii, eczeme.

Iritant: substantele si preparatele necorosive care, prin contact imediat, prelungit sau repetat cu pielea sau mucoasele pot cauza o reactie inflamatorie.

                                                                                                                                 Nociv

Acest simbol insotit de cuvantul nociv este atribuit substantelor (produselor) care pot provoca, in functie de cantitate, efecte ireversibile dupa o singura expunere, efecte grave asupra sanatatii dupa expunere repetata sau prelungita, cat si efecte mutagene, cancerigene sau teratogene prin inhalare, inghitire sau patrundere prin piele.

Nocive: substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata pot cauza moartea sau afectiuni cronice ori acute ale sanatatii.

                                                                                                                                 Coroziv

Acest simbol insotit de cuvantul coroziv figureaza pe etichetele substantelor care exercita o actiune distructiva asupra tesuturilor vii, piele, mucoase.

Corosive: substantele si preparatele care in contact cu tesuturile vii exercita o actiune distructiva asupra acestora din urma.

                                                                                                                                 Toxic

Acest simbol insotit de cuvantul toxic este atribuit substantelor (produselor) care pot provoca, in functie de cantitate, efecte ireversibile dupa o singura expunere, efecte grave asupra sanatatii dupa expunere repetata sau prelungita, cat si efecte mutagene, cancerigene sau teratogene prin inhalare, inghitire sau patrundere prin piele.

Toxice: substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata in cantitati reduse pot cauza moartea sau afectiuni cronice ori acute ale sanatatii.

Acest simbol insotit de cuvintele foarte toxic este atribuit substantelor (produselor) care pot provoca, in functie de cantitate, efecte ireversibile dupa o singura expunere, efecte grave asupra sanatatii dupa expunere repetata sau prelungita, cat si efecte mutagene, cancerigene sau teratogene prin inhalare, inghitire sau patrundere prin piele.

Foarte toxice: substantele si preparatele care prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanata in cantitati foarte mici pot cauza moartea sau afectiuni cronice ori acute ale sanatatii.

Clasificarea pe baza efectelor asupra mediului inconjurator (eco-toxicologice).

SIMBOLUL SI INDICATIE DE PERICOL
                                                                                                                                 Periculos pentru mediu

Acest simbol insotit de cuvintele periculos pentru mediu este atribuit substantelor (produselor) care, introduse in mediul inconjurator, ar putea prezenta sau prezinta un risc imediat ori intarziat pentru unul sau mai multe componente ale mediului inconjurator. Intrand in mediu, poate prezenta un pericol imediat sau in timp pentru mediul acvatic, sol, atmosfera sau natura in general.

Observatii referitoare la eticheta produselor.

Eticheta produselor de protectia plantelor trebuie sa indice proprietatile periculoase ale acestora, in scopul protejarii utilizatorului si a mediului inconjurator.

Pe eticheta pericolele cele mai severe sunt evidentiate prin simbolurile si indicatiile de pericol corespunzatoare,iar aceste pericole precum si acelea determinate de altele proprietati periculoase,sunt notate prin fraze de risc standard (Fraze R).Masurile de precautiune necesare sunt communicate prin frazele de securitate standard (Fraze S).

Este important de retinut ca in anumite cazuri,trebuie mentionate pe eticheta si denumirile substantelor  chimice periculoase continute de produs,eticheta va trebui sa aiba incriptionata urmatoarea fraza:

Pentru a evita riscurile pentru om si mediul incojurator,se vor respecta instructiunile de utilizare”

Mai este bine de stiut ca unele produse de protectia plantelor pot sa nu aibe simbol si indicatie de pericol (nu se incadreaza in niciuna din clasificari), rezpectiv cazuri in care frazele R pot lipsi.

Pe eticheta produselor se vor mai gasi informatii referitoare la modul de actiune al produsului,substantele active continute,modul de utilizare omologat,instructiuni de aplicare,masuri de prin ajutor etc.

Citirea etichetei de produs:

Cunoasterea etichetei produselor de protectia plantelor este necesara pentru aflarea tuturor informatiilor necesare pentru aplicarea sigura si eficienta a tratamentelor fitosanitare.

Nerespectarea indicatiilor sau utilizarea produsului de protectia plantelor in alte scopuri decat in cele mentionate pe eticheta pot avea consecinte negative asupra sanatatii umane si a mediului inconjurator si sunt sanctionabile prin lege