Ferticupper Contra Antracnoză Și Bacterioză

2K

Bacteriozele prezintă pericol din nou

Prin apariția noilor restricții a aplicării produselor cuprice (max 2 kg cupru/an/Ha), și a noilor produse organice performante în combatrerea micozelor, bolile cauzate de bacterii sunt tot mai periculoase. Știm foarte bine că substanțele cuprice au efect bactericid. Până când acestea au fost folosite pe scară largă în tratare mănărilor, nici bacteriozele nu au avut posibilitate de atac. În prezent există produse noi sistemice cu efect îndelungat pentru combaterea manei pentru fiecare cultură. Folosirea acestor produse performate sunt mai eficiente și mai rentabile, și nu au efect retardant ca și sările anorganice a cuprului.

Problema de combatere a bacteriozelor a devenit și mai greu când au fost interzise aplicarea antibioticelor (Kasumin).

Mai multe cercetări au fost inițiate cu administrarea îngrășămintelor cuprice. Rezultatele au fost pozitive dar nu neapărat satisfăcătoare.

Produsele organice cuprice pe bază de aminoacizi, au dat rezultate în tratarea carențelor de cupru dar nu au fost suficient de eficiente în combaterea bacteriozelor.

Produsele organice cuprice pe bază de lignosulfuri, au dat rezultate foarte bune în tratarea carențelor de cupru, au efecte bactericide, însă folosirea lor în doze mai mari duce la apariția carenței de fier.

Produsul Ferticupper conține sare gluconică a cuprului, fiind total sistemic, penetrează în plantă. Cuprul elementar eliberat de gluconat dezvoltă efect bactericid foarte puternic, rezultatele fiind vizibile după două-trei zile de la tratament. Gluconatul eliberat dezvoltă un efect puternic stimulator asupra plantei, motiv pentru care la acest produs sistemic cu conținut de cupru carența de fier apare mai greu.

 

Beneficiile tartamentelor cu Ferticupper:

  • înlătură simptomele de carență de cupru
  • dezvoltă rapid efectul bactericid
  • produs natural, nu dăunează albinele
Beneficiile tartamentelor cu Ferticupper
  • crește vizibil rezistența plantelor la micoze
  • este un puternic stimulator al metabolismului plantei
  • nu are efect retardant, se poate aplica pe perioada înfloritului, fără risc de avortarea florilor

Antracnoza și bacterioza la nuc

Bolile nucului prezintă o problemă în creștere, deoarece este o specie prezentă nu numai în culturi încheiate, ci și în aliniamente și plante izolate. Plantele izolate sunt frecvente atât în spațiu rural cât și urban. Evident plantele izolate nu întotdeauna au importanță în producția de fructe, ele fiind întreținute și pentru valoarea lor de decor.

Datorită faptului că nucii sunt de talie mare și foarte mare atât în cultură cât și izolat, tratamentele fitosanitare sunt foarte mult îngreunate. Cele mai multe pagube produc boliile foliare, care dăunează atât producției cât și din punct de vedere estetic.

Xanthomonas, este o bacterioza, apare sub formă de pete maronii, lipicioase, umede de extrudatul bacterian. Altă caracteristică, petele de pe lăstari se alungesc în direcția longitudinală. Petele apar și pe fructe, ele cresc se concresc, frunzele se usucă și cad. Apariția și propagarea bolii este favorizată de umiditatea excesivă, ceață și temperaturi ridicate.

Antracnoza, denumit și Gnomie, este o boală cauzată de o ciupercă, ciuperca cu ascospori. Pătările cauzate de acesta sunt asemănătoare în prima fază cu bacterioza, dar acestea sunt uscate, iar mijlocul petelor devin maro cenușiu și pot fi identificate formele de reproducere a ciupercii.

În anumite condiții schimbătoare, dacă după o perioadă ploioasă se instalează bacterioza și după care vremea devine uscată, ambele boli prezintă simptome asemănătoare.

Ferticupper
Ferticupper

Ambele boli sunt sensibile la substanțe cuprice, dar acestea sunt recomandate pentru prevenire, și pentru acoperire bună. Fiind dat aplicarea sofisticată terestră se preferă substanțele sistemice, care circulă atât acropetal cât și bazipetal.

Recomandarea noastră este produsul Ferticupper, produs cu conținut de 6,8% cupru în formă chelatizată cu gluconat, motiv pentru care penetrează în plantă și circulă ascendent și descendent cu seva.

Doza lunară este de 3 litri/Ha în culturi încheiate cu norme de soluție stabilite în funcție de aparatul cu care se aplică, și starea livezii.

Pentru plante izolate sau aliniamente se recomandă:

  • de talie mică (pană la inălțime de 4 m) cca 10-15 ml produs/nuc cu o cantitate de 4-5 litri de apă
  • de talie medie (între 3-7 metri) cca 15-20 ml produs/nuc cu o cantitate de 6-8 litri de apă
  • de talie mare (peste 8-10 metri) 20-35 ml produs/nuc cu o cantitate de 10-15 litri de apă

Stropirea nu neapărat trebuie să aibă o acoperire perfectă, însă este important ca să nu prelingă și să nu cadă înapoi pe sol, deoarece nucul nu poate absorbi prin rădăcini această substanță.

Conform conform reg. EC 834/2007. Ferticupper este un produs bio și se poate aplica în culturi ecologice.

Bacterioze periculoase în plantații de sâmburoase

Literatura de specialitate enumeră o serie de specii de bacterii care provoacă pagube semnificative în pomicultură. Aceste bacterii provoacă tumori sau pieriri de țesuturi, ducând la veștejirea și moartea porțiunilor din amonte.

Bacteriile au capacitate mai mică de infestare, ele pătrund în condiții favorabile în plantă, preponderent prin răni sau porțiuni moi ale plantelor, cum este pistilul florilor. Prin tratarea suprafețelor rănite cu produse cu conținut de cupru, creem barieră pătrunderii bacteriilor în țesuturi.

Problema mai complicată este apărarea florilor față de acest dăunător. Florile deschise sunt foarte sensibile la acțiunea pesticidelor. Produsele clasice pe bază de cupru duc la avortarea florilor. Aplicarea produselor antibiotice sunt interzise  în această perioadă având efect asupra albinelor.

Totuși momentul optim pentru combaterea acestor bacterii este momentul înfloririi.

Cunoscând proprietatea bactericidă a cuprului, cercetătorii au inventat substanțe de complexare a cuprului care sunt absorbite rapid, și în acest mod cuprul dezvoltă efectul bactericid la nivelul țesuturilor plantei.

Îngrășământul Ferticupper administrat în perioada de înflorire a sâmburoaselor mărește conținutul plantei în cupru, surplusul nefolosit de celule rămânând libere circulă ascendent și descendent cu seva plantei, și dezvoltă efectul bactericid. Fiind cuprul complexat cu acid gluconic nu afectează fertilitatea florilor. Chiar deopotrivă, agentul de complexare (acidul gluconic) după ce eliberează cuprul necesar proceselor vitale a plantei, dezvoltă un efect puternic stimulator al proceselor metabolice, favorizând creșterea și dezvoltarea plantei.

Close
Agropataki.ro © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate.
Close