Cultura Mărarului

5.1K

Ca plantă legumicolă și condimentar-aromatică, mărarul este cultivat din cele mai vechi timpuri, actualmente cultivându-se aproape pretutindeni, cu excepția Extremului Nord.

Mărarul se cultivă pentru frunzele și tulpinile sale tinere care se folosesc la condimentarea și aromatizarea diferitelor mâncăruri (salate,ciorbe,supe, omlete etc.) cât și plantele întregi care se recoltează în faza de înflorire sau când s-au măturat fructele și se utilizează în industria conservelor sau la prepararea murăturilor.

Toate părțile supraterestre ale plantei-frunzele, tulpinile nelignificate, inflorescențele și, mai ales, semințele-conțin ulei volatil puternic mirositor. Până la faza de înflorire deplină, plantele conțin 86,26% de apă; 4,5-6,0% de hidrați de carbon, 3,5-5,0% de celuloză; circa 6-7% de substanțe minerale; vitaminele A, C,B1, B2, B6, PP, carotina, acid pantotenic.

Mărarul este o plantă anuală cu o perioadă scurtă de vegetație 25-30 de zile până la recoltarea frunzelor și circa 90 de zile până la maturarea semințelor.

I. Cerințele mărarului față de condițiile de mediu.

Temperatura.

Mărarul este rezistent la frig din care cauză se seamănă toamna sau primăvara foarte devreme. Semințele germinează la temperatura de 3 grade Celsius, iar temperatura optimă de creștere este de 16-18 grade Celsius.

Lumina.

Față de lumină are cerințe mai reduse, dar insuficiența luminii duce la obținerea de plante alungite și mai puțin aromate.

Apa.

Mărarul are cerințe ridicate față de umiditate la germinarea semințelor și la începutul vegetației. După ce plantele cresc și formează un sistem radicular bogat devin mai rezistente la insuficiența de umiditate.

Solul.

Mărarul nu este pretențios față de sol se dezvoltă bine aproape pe toate tipurile de sol. Rezultate bune se obțin pe soluri fertilizate în anul anterior cu gunoi de grajd.

Cultura mărarului în câmp liber.

Mărarul se cultivă prin semănat direct în cultura pură sau asociată. Când se cultivă în cultura pură se aleg terenuri ușoare (nisipo-lutoase sau luto-nisipoase), plane sau ușor înclinate, cât mai bine nivelate, lipsite de buruieni .

Pregătirea terenului.

Toamna se discuiește pentru desființarea culturilor anterioare și afânarea solului, se nivelează, se fertilizează cu fosfor (40-60 kg/ha) și potasiu (30-50 kg/ha) după care se ară la 28-30 cm adâncime.

 

Dacă se seamănă toamna sau în ferestrele din timpul iernii, arătura se grapează,se mărunțește și se execută modelarea în straturi înălțate cu lățimea la coronament de 104 cm. Când se seamănă primăvara arătura se lasă negrapată, iar primăvara (imediat ce se poate intra pe teren) se execută mobilizarea solului cu combinatorul, la 8-10 cm adăncime, după care se face modelarea acestuia.

Înființarea culturii.

Se face prin semănat direct în câmp toamna târziu (noiembrie), în ferestrele din timpul iernii, primăvara foarte devreme și chiar în timpul verii, în mod eșalonat până la 15 iulie. Se seamăă mecanizat în rânduri de câte 4 pe stratul înălțat la distanță de 28 cm între rânduri și la 2,5-3 cm pe rând, rezultând o densitate de 800-1000 mii plante la hectar. Se seamănă la o adâncime de 1-2 cm folosind circa 6 kg sămânță la hectar. Când se seamănă toamna, cantitatea de sămânță poate ajunge până la 10 kg/ha.

 

Lucrările de îngrijire aplicate culturii mărarului sunt:

  • Afânarea solului
  • Irigarea
  • Fertilizarea suplimentară în cazul în care este necesar
  • Combaterea bolilor și dăunătorilor.

Solul se afânează de 2-3 ori la 6-8 cm adâncime. După răsărirea plantelor se face o fertilizare cu azot (din azotatul de amoniu) 34kg/ha, iar la semnalarea atacului se fac tratamente pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor.

Recoltarea.

Frunzele se recoltează prin tăiere în mai multe reprize,fără a distruge mugurele terminal sau prin smulgerea plantelor tinere, livrându-se pe piață sub formă de legături.

Tulpinile se recoltează prin tăierea lor de la baza, cand plantele încep sa înflorească sau când începe maturarea fructelor, se leagă în snopi, se usucă la umbră și se folosesc în indusria conservelor la prepararea murăturilor.

Păstrarea frunzelor.

În stare proaspătă frunzele se țin la temperatura de 0-1 grade Celsius și o umiditate relativă de 95%, mărarul se poate păstra timp de o săptămână iar mărarul uscat sau sărat se păstreaza timp îndelungat.

Cultura forțată și protejată a mărarului.

Se cultivă mai ales în ciclul I și în special în răsadnițe, mai puțin în sere și adăposturi din material plastic.

În sere se practică cultura asociată cu alte plante legumicole ca: ridichi de lună, salată,spanac.

Indiferent de adăpostul în care se pract

Cultura se înființează prin semănat direct, folosindu-se 2-4 g semințe la m2 suprafață. Semănatul se realizează eșalonat din decembrie și până în aprilie, la interval de două săptămâni.

În cazul cultivării în solarii, temperatura nu trebuie să scadă sub 1 grad Celsius,umiditatea relativă a aerului nu trebuie să depășească valoarea de 70 %, motiv pentru care se irigă moderat,evitând excesul de apă la nivelul solului care favorizează bolile coletului plantelor.

Lucrările de întreținere:

  • Plivitul
  • Udatul
  • Fertilizare dacă este necesar

Recoltarea.

Frunzele se recoltează după 50-60 de zile de la semănat când au 10-15 cm înălțime,prin tăiere cât mai aproape de suprafața solului.

Producerea semințelor de mărar.

Pregătirea terenului în vederea înființării culturii se face la fel ca și în cazul culturii pentru consum. Se seamănă primăvara devreme,două rânduri pe strat înălțat cu lățimea la coronament de 104 cm la distanțe de 80 cm. Lucrările sunt cele obișnuite utilizate și la cultură pentru frunze.

Înainte de apariția tulpinilor florale se face răritul plantelor pe rând la 19-20 cm, asigurându-se o desime de 70.000 plante la hectar. Plantele rărite se utilizează în consum.

Fructele ajung la maturitatea fiziologică la 90-110 zile de la însămânțare. Recoltarea acestora se face eșalonat prin 2-3 treceri și se începe când o treime din plante au culoarea galbenă,fructele sunt tari și capătă culoarea cafenie.

Pentru a evita scuturarea fructelor recoltarea se face dimineața pe rouă. Se taie tulpinile florale, se pun la uscat și apoi se treieră cu combina pentru cereale reglată corespunzator.

După treierat fructele se condiționează se usucă se ambalează și se depozitează în magazii.

Close
Agropataki.ro © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate.
Close