Spanacul este cultivat pentru frunze, care se pot consuma în stare proaspătă sau deshidratate, fierte sau opărite, pregătit sub formă de diferite mâncăruri.
Spanacul prezintă o importanță deosebită în alimentația omului deoarece conține: hidrați de carbon, proteine, substanță uscată, carotene, vitamina C, calciu, potasiu, fier etc.
Datorită perioadei scurte de vegetație și rezistenței la temperaturi scăzute, spanacul apare pe piață primăvară devreme, iar toamna se recoltează până la căderea zăpezii.
Spanacul este o plantă anuală cu perioadă scurtă de vegetație, rezistentă la temperaturi scăzute. Temperatura optimă de creștere este între 15-17 grade Celsius iar semințele germinează la 2-3 grade Celsius.
Dacă spanacul este semănat din toamnă, cu 3-4 frunze formate până la venirea frigului, suportă temperaturi de -8..-10 grade Celsius.Temperaturile ridicate de peste 25 grade Celsius influențează negativ creșterea plantelor, acestea au frunze mai mici,fibroase și emit repede tulpini florale.
Lumina este un factor important în cultura spanacului, deoarece majoritatea soiurilor în condiții de zi lungă emit repede tulpini florale, înainte de formarea normală a rozetei de frunze.Producții bune de spanac se obțin primăvara și toamna deoarece în acestă perioadă ziua este mai scurtă și temperatura aerului mai scăzută.
Spanacul are pretenții ridicate la umiditate, de aceea în condiții de secetă formează o rozetă mică, la producții scăzute și de calitate inferioară.În cazul în care lipsa de umiditate este însoțită și de temperaturi ridicate, plantele emit repede tulpini florale.
Pentru asigurarea umidității în sol este indicat folosirea irigării și menținerea umidității în sol la 75 % din intervalul umidității active la adâncimea de 20-25 cm. În cazul în care se seamănă vara (pentru consum de toamnă), înainte de semănat se face o irigare de aprovizionare cu 300-350 m3 de apă la hectar.
Spanacul are pretenții ridicate față de sol, preferă solurile cu textură mijlocie, permeabilă, bogate în humus cu pH între 6,5-7,5 și afânate.
Soiurile și hibrizii de spanac sunt împărțite în: timpurii cu perioadă de vegetație de 35-40 de zile, semitimpurii, cu perioade de vegetație de 40-50 de zile, târzii, cu perioada de vegetație de 50-55 de zile.
I. Tehnologia cultivării spanacului în câmp
Spanacul se cultivă în culturi succesive, înainte sau după o cultură de bază. Premergătoare bune pentru spanac sunt plantele legumicole, care lasă terenul curat de buruieni și se fertilizează cu cantități mari de îngrășăminte organice și minerale (mazăre,castraveți, tomate, fasole).
Pregătirea terenului pentru cultura de spanac se face ca și în cazul culturii de salată.
130 lei
80 lei 76 lei
55 lei 46.75 lei
203 lei 162.01 lei
57 lei 48.45 lei
97 lei
162 lei 129 lei
255 lei
19 lei
165 lei
155 lei
125 lei
90 lei
90 lei
Epoca de semănat variază în funcție de destinația culturii, pentru consumul de primăvară devreme semănatul se realizează între 1-20 septembrie la o adâncime de 3-4 cm, iar norma de sămânță este de 18-20 kg/ha.Pentru consumul din a doua jumătate a primăverii semănatul se realizează între 1-30 martie la o adâncime de 2-3 cm, iar norma de sămânță este de 15-20 kg/ha.Pentru consumul de toamnă semănatul se realizează între 15 iulie-10 august la o adâncime de 2-3 cm, și norma de sămânță utilizată este de 15-20 kg pe hectar.
3 lei 2.4 lei
21.5 lei
34.5 lei
140 lei
142 lei
158 lei 126 lei
70 lei
9 lei
35 lei
49.5 lei
75 lei
29.5 lei
37 lei
49 lei
27.5 lei
171 lei
49.5 lei
79 lei
10 lei
105 lei
47 lei
142 lei
70 lei
158 lei
8.5 lei
92.5 lei 46.25 lei
35 lei
În cazul în care se seamănă toamna, pentru consum de primăvara devreme, până la venirea înghețului plantele trebuie să formeze o rozetă de 4-5 frunze.
Pentru a obține spanac proaspăt o perioadă de timp cât mai îndelungată se seamănă eșalonat, din două în două săptămâni, în toate perioadele menționate.
Pentru recoltarea manuală se seamănă ca și la salată, iar pentru recoltarea mecanizată, însămânțarea se execută pe sol nemodelat în benzi de 5 rânduri cu o distanță de 25 cm între ele, iar între benzi distanța este de 50 cm.
Lucrările de întreținere se aplică diferențiat în funcție de perioada de înființare a culturii. În zonele secetoase se aplică 1-2 udări în perioada de vegetație.
8.8 lei
20.55 lei 18 lei
20.55 lei 18 lei
20.3 lei 18 lei
Recoltarea spanacului se realizează când rozeta de frunze a ajuns la mărimea normală specifică soiului cultivat.
La culturile de primăvară recoltarea se realizează din aprilie până în prima jumătate a lunii iunie, iar la cele de toamnă începând din a doua decadă a lunii octombrie până la sfârșitul lunii noiembrie.
Pe suprafețe mari recoltarea se face mecanizat, iar pe suprafețe mici manual, o singură dată sau în două trei reprize.
Spanacul se recoltează numai pe timp uscat, deoarece pe timp umed plantele se murdăresc și se depreciază ușor.După recoltare frunzele se sortează se ambalează în lăzi sau coșuri și se livrează imediat pentru consum.
II. Cultivarea spanacului în solarii și adăposturi joase
65.1 lei 58.59 lei
56.4 lei 48.53 lei
30.9 lei 26.64 lei
1475 lei 1209.5 lei
68 lei 61.2 lei
1473 lei 1207.86 lei
121 lei
109.5 lei
534 lei 437.88 lei
56.3 lei 42.48 lei
28 lei
28 lei
27.5 lei
Cultura în solarii și adăposturi joase se cultivă în sistemul culturilor succesive, înainte sau după cultura de baza cum ar fi: ardei, tomate, vinete, castraveți etc.
În cazul cultivării spanacului înaintea culturilor de bază, după pregătirea solului, se însămânțează la sfârșitul lunii octombrie, se recoltează în cursul lunii martie, astfel se creează posibilitatea pregătirii solului pentru cultura principală.
Pentru consumul de toamnă semănatul se realizează la sfârșitul lunii august sau prima jumătate a lunii septembrie, recoltarea are loc în perioada octombrie-noiembrie.
Culturile de spanac semănate toamna în solarii sau în câmp liber și acoperite primăvara foarte devreme sau toamna odată cu venirea frigului, asigură recoltarea spanacului cu 2-3 săptămâni mai devreme decât în cazul culturilor din câmp,iar toamna se prelungește recoltarea până în noiembrie-decembrie.
III. Descrierea și combaterea bolilor la cultura spanacului
Descrierea și combaterea la mana spanacului (Peronospora spinaciae)
Pe fața superioară a frunzelor atacate, apar pete galbene, nedelimitate precis, circulare sau ovale, de 1-2 cm în diametru, izolate sau confluente. În dreptul acestor pete se formează un puf cenușiu-violaceu format de conidioforii și conidiile ciupercii.
Agentul patogen se numește Perenospora spinaciae și se transmite prin miceliu în plante și uneori și prin sămânță, și se răspândește prin conidii.
Prevenirea apariției manei se poate realiza prin: rotația culturilor, igiena culturală, utilizarea de soiuri rezistente.
4 lei 3.82 lei
306 lei
64 lei 53.34 lei
96.5 lei 81.66 lei
3.5 lei 3.11 lei
146 lei
76.5 lei
402 lei
3.5 lei
8.5 lei 7.56 lei
50 lei
6 lei 5.43 lei
60.5 lei
118 lei
217 lei
46 lei
23 lei 20.7 lei
20.5 lei
148 lei
6 lei 5.66 lei
13.5 lei
49 lei
43 lei
18 lei
155 lei
115 lei
19.5 lei
270 lei
262 lei
53 lei
53 lei
83 lei
13 lei
15 lei
30 lei
88 lei
71.5 lei
32 lei
185 lei
273 lei
Combaterea chimică se poate realiza prin tratamente cu fungicide în timpul perioadei de vegetație cum ar fi: Dithane M-45 în concentrație de 0,2 % (20 g în 10 l apă), Dithane Neotec 75 WG în concentrație de 0,2 % (20 g în 10 l apă).
IV. Descrierea și combaterea dăunătorilor la spanac
Descrierea și combaterea limaxului cenușiu (Agriolimax agreste)
Limaxul cenușiu iernează sub formă de ou și mai rar sub formă de adult, hibernează în găuri subterane și crăpături din sol, care sunt ferite de îngheț, în care își încetinesc procesele metabolice, intrând într-o stare de letargie.
Melcisorii rezultați din eclozarea ouălor de iarnă, ajung la maturitate la jumătatea lunii iulie. Melcișorii generației a doua apar începând cu a doua jumătate a lunii august, se hrănesc cu organele vegetative ale plantelor, se maturează treptat, devin adulți, se împerechează și în a doua jumătate a lunii octombrie depun ouă,și așa se reia ciclul biologic.
Evoluția embrionară depinde de temperatura și de gradul de umiditate, durează între două și patru săptămâni.
Melcii sunt activi ziua, dacă au suficientă umiditate, dacă nu, ei rămân nocturni.În condiții aride, limacsii secretă mult mucus, îngroșându-și masa viscerală și protejându-se astfel de dezhidratare.
Melcul este polifag, se hrănește cu specii de plante cultivate și spontane, atacul producându-se la nivelul tuturor organelor plantelor (subterane și supraterane).
Melcii rod cu ajutorul limbii lor zimțate găuri de formă neregulată pe frunze sau alte părți ale plantei. În zonele roase pot aparea infecții secundare, produse de ciuperci sau bacterii.
Combaterea limaxilor se poate realiza prin strângerea manuală a limacsilor după ploaie sau în timpul nopții la lumina electrică.
Combaterea chimică se poate realiza cu ajutorul moluscocidelor cum ar fi: Mesurol 2 RB în cantitate de 5,0 kg/ha, acesta se împrăștie pe suprafața solului sau se poate încorporează la 2-3 cm adâncime în sol.Optimol 4 G 15 kg/ha la fel ca și Mesurolul se împrăștie la suprafața solului sau se poate încorpora în sol.
32 lei 29.32 lei
9.5 lei 8.41 lei
5.5 lei 4.91 lei
1057 lei
3 lei 2.57 lei
20 lei 19.2 lei
34 lei
7 lei 6.3 lei
25.5 lei
61 lei
42 lei
130 lei 123.5 lei
27.5 lei
16.5 lei
24.5 lei
9.5 lei
218.5 lei
11.5 lei
68.5 lei
27 lei
275 lei
40 lei
38.5 lei
173 lei
12 lei 10.52 lei
262 lei
35 lei
19 lei
635 lei
424 lei
863 lei
155.5 lei
181 lei
195 lei
18 lei
368 lei
18 lei
114 lei
11 lei
3 lei 2.4 lei
Descrierea și combaterea la coropișniță (Gryllotalpa gryllotalpa)
Coropișnița are o generație la doi ani și iernează ca larvă sau ca adult în sol.Adultul este de 50-70 mm lungime, cu corp robust, castaniu catifelat. Capul este rotunjit, pronot globulos.Picioare anterioare adaptate pentru săpat.
Femela depune ouăle într-un cuib la adâncime de 30 40 cm în sol, în număr de 400-600 ouă.Larva este asemănătoare cu adulții, la apariție este de culoare albă.
Adulții și larvele rod părțile subterane ale plantelor, rădăcinile subțiri sunt retezate. Uneori atacă și semințele în curs de răsărire.
Prezența dăunătorilor se recunoaște cu ușurință după galeriile practicate în stratul superficial al solului, precum și după plantele ofilite, retezate sau roase de la suprafața solului.Pagubele produse de coropișniță poate să ajungă până la 40%.
Prevenirea și combaterea coropișniței se poate efectua prin arături adânci de toamnă, pentru scoaterea la suprafața solului a coropișnițelor intrate la iernat în vederea distrugerii lor prin ger, toamna pe terenurile puternic infestate, se efectuează gropi cu dimesiuni de 50x50x50 cm, umplute cu gunoi activ de grajd, care este mediul preferat de coropișnițe pentru iernare și desfacerea lor pe parcursul lunilor ianuarie-februarie, păstrarea gunoiului de grajd în locuri protejate și transportarea lui în câmp pe parcursul iernii,cernerea amestecului de sol folosit la semănat care trebuie repicat printr-o sită deasă, pentru reținerea și eliminarea coropișnițelor.
Combaterea chimică se poate realiza prin tratamentul solului cu Mesurol 2 RB în concentrație de 5 kg/ha (5 g/10 mp), se aplică prin împrăștiere uniformă la suprafața solului cu încorporare în sol, Mesurol 4 G în concentrație de 3-6 kg /ha se aplică prin împrăștiere uniformă la suprafața solului și încorporarea în sol, Sintogrill Super în cantitate de 30 kg/ha (1 kg/340 mp), se aplică prin încorporare în sol la lucrările de pregătire a solului.