Sfecla roșie este cultivată pentru rădăcina sa tuberizată, care se poate consuma preparată fiartă sau coaptă, sub diferite forme: marinată ca și salată sau în industria conservelor.
Rădăcinile de sfeclă conțin: protide, glucide, acizi organici, vitamine (PP, C, B1, B2), săruri minerale (K, P, Fe, Ca). Culoarea roșie este dată de betanină, care se poate utiliza drept colorant natural în industria alimentară.
Frunzele când sunt tinere se pot folosi la prepararea ciorbelor, sarmalelor și au un conținut mai mare de substanțe proteice și săruri minerale față de rădăcină. Rădăcinile sunt folosite cu succes în scopuri medicinale.
Rădăcina sfeclei poate avea diferite forme: sferică, sferic-turtită spre conic alungit.La soiurile cu rădăcina turtită, aceasta crește mai mult deasupra nivelului solului, în timp ce rădăcinile alungite sunt mai mult îngropate în sol, cu urmări asupra unor dificultăți de recoltare.
Culoarea rădăcinilor este roșie-violacee de diferite nuanțe, în funcție de soi și nivelul temperaturilor. În secțiune transversală rădăcinile prezintă cercuri concentrice roșii, ce alternează cu altele mai deschise la culoare.Cu cât numărul cercurilor mai deschise la culoare este mai mic cu atât calitatea sfeclei este mai mare.
Sfecla roșie este pretențioasă față de căldură, germinează la 7-8 grade Celsius, iar temperatura optimă este de 15 -20 de grade Celsius.În faza depunerii substanțelor de rezervă necesită 20-23 grade Celsius. Planta suportă temperatura de -5..-8 grade Celsius, dar rădăcina tuberizată nu rezistă sub 0 grade Celsius, datorită acestui fapt recoltarea se face înaintea venirii înghețului.Temperaturile mai mari de 30 grade Celsius scad calitatea și cantitatea poducției, sub 5 grade Celsius în perioada răsăririi determină vernalizarea și apariția tulpinilor florifere în primul an.
Sfecla roșie este o plantă de zi lungă, pentru formarea rădăcinilor necesită cel puțin 10 ore de lumină pe zi.
Față de umiditate pretențiile sfeclei sunt moderate 60-70 % din capacitatea de câmp, cantități mai mari de apă sunt necesare în perioada germinării semințelor, în primele faze de vegetație și la îngroșarea rădăcinilor (iulie-august).
Excesul de umiditate este dăunător în toatele fazele de vegetație deoarece sporește sensibilitatea plantelor la boli.
Sfecla roșie preferă solurile cu textură mijlocie bogate în humus și potasiu (element ce condiționează intensitatea culorii), fără exces de umiditate, cu pH de 6-7.
Fertilizarea sfeclei roșii se poate face cu gunoi de grajd bine descompus în anul de cultura.Pe solurile ușoare se poate administra gunoi de grajd bine descompus și încorporate adânc.Se mai pot administra îngrășăminte chimice minerale cu azot, fosfor, potasiu, magneziu, bor pentru a influența favorabil cultura.
130 lei
80 lei 76 lei
55 lei 46.75 lei
203 lei 162.01 lei
57 lei 48.45 lei
97 lei
162 lei 129 lei
255 lei
19 lei
165 lei
155 lei
125 lei
90 lei
90 lei
Se disting trei tipuri de culturi: timpurii de 70-80 de zile, semitimpurii de 80-90 de zile și semitârzii de 90-100 de zile.
I. Tehnologia culturii sfeclei roșii
Sfecla roșie se înființează prin semănat direct în câmp, premergătoare bune fiind: tomatele, ardeii, varza, castraveții, vinetele ptr cultura de primăvară, ceapă, mazăre verde etc.
Cultura timpurie a sfeclei roșii
Cultura timpurie este destinată obținerii rădăcinilor pentru consum în timpul verii.
Pregătirea terenului se începe din toamnă, cu fertilizarea terenului cu îngrășăminte minerale cu fosfor și potasiu, iar primăvara se administrează cele cu azot.
Semănatul se face la începutul lunii aprilie când în sol sunt temperaturi de 8-10 grade Celsius, la adâncimea de 3-4 cm.Semănatul pe teren modelat se face mecanizat, se seamănă trei rânduri pe brazda echidistantă la 37 cm.Pe teren nemodelat se seamănă manual, în rânduri la distanța de 35-40 cm, norma de sămânța utilizată este de 12-14 kg sămânța poligermă și 7 kg sămânță monogermă la hectar.
30 lei
305 lei
3 lei 2.4 lei
35.5 lei
35.5 lei
305 lei
305 lei
3 lei 2.4 lei
67 lei
75 lei
51.5 lei
305 lei
330 lei
142 lei
124.5 lei
65 lei 52 lei
175 lei
2 lei
55 lei
100 lei
52 lei
118.5 lei
175 lei
Lucrările de întreținere constă din: prășit mecanic de 3-4 ori și manual de 2-3 ori, răritul la 15-20 cm între plante pe rând, irigarea de 3-5 ori cu norme de 400-500 m3 de apă la hectar, 2 fertilizări faziale cu cantități mai mari de azot și fosfor.
50.6 lei
65 lei
30 lei
355 lei
506 lei 480.7 lei
39 lei
19.6 lei
470 lei
14 lei
42.6 lei
50 lei 37.5 lei
1.2 lei
57 lei
39 lei 36.79 lei
20 lei
8.7 lei
7.5 lei
23 lei 22.08 lei
5.8 lei
11.5 lei 5.75 lei
69 lei
23 lei
29.5 lei
52 lei
37.5 lei
20 lei
14 lei
23.5 lei
200 lei
54 lei
20 lei
94 lei
70 lei
55 lei
14 lei
14 lei
21.5 lei
270 lei
31 lei
60 lei
Pentru a menține cultura liberă de buruieni se recomandă folosirea erbicidelor.Acestea se pot folosi înainte de semănat cu încorporare în sol la 3-4 cm sau în timpul perioadei de vegetație.Înainte de semănat se poate utiliza Dual Gold 900 EC, care combate buruieni monocotiledonate anuale și unele dicotiledonate, se utilizează prin încorporare în sol la 3-4 cm (preemergent) în cantitate de 1,2-1,5 l/ha.
122 lei
28 lei
32.5 lei
31.5 lei
41 lei
83 lei
30.5 lei
73 lei
169 lei
79 lei
241 lei
968 lei
796 lei
11.5 lei
35.5 lei
27 lei
125 lei
93 lei
68 lei
708 lei
123 lei 110.01 lei
256 lei 204.8 lei
34 lei
31.5 lei
93 lei
71 lei
75 lei
501 lei
229 lei
310.5 lei
Erbicide care se pot utiliza postemergent sunt:
Agil 100 EC se utilizează prin stropiri la începutul fazei de împăiere a buruienilor în cantitate de 0,6-0,8 l/ha împotriva buruienilor monocotiledonate anuale.
Fusilade Forte 150 EC combate gramineele (monocotiledonatele) anuale și perene, se utilizează în cantitate de 1,0-1,3 l/ha.
Leopard 5 EC combate buruieni monocotiledonate anuale (până la stadiul de înfrățire) în cantitate de 0,7 l/ha, iar buruienile monocotiledonate perene (pănă la 20 cm înălțime) în cantitate de1,5 l/ha.
Pantera 40 EC combate buruieni monocotiledonate anuale în cantitate de 0,75 l/ha, iar monocotiledonatele perene în cantitate de 1,5 l/ha.
Kerb 50 W se aplică în stadiul de 6-8 frunze, la apariția primelor semne de infestare cu cuscuta, cantitatea de erbicid folosită este de 4,0 l/ha iar volumul de apă utilizat este 500-600 l/ha soluție.
Recoltarea se face eșalonat începând din luna iulie, manual prin smulgerea rădăcinilor când au 3,0-3,5 cm la colet.
Cultura de toamnă a sfeclei roșii
Cultura de toamnă este destinată rădăcinilor pentru păstrare și consum în timpul iernii.
Semănatul are loc în luna iunie după aceeași schemă ca la cultura timpurie, lucrările de îngrijire sunt aceleași doar că numărul udărilor se mărește la 4-6.
Recoltarea se face integral, manual sau mecanic, prin dislocarea și smulgerea rădăcinilor, la sfârșitul lunii octombrie-noiembrie înainte de îngheț.Rădăcinile se curăță de frunze și pământ, se lasă pe teren în grămezi 2-3 zile pentru a se zvânta, se sortează și se ambalează în lăzi.
II. Descrierea și combaterea bolilor la sfecla roșie
Descrierea și combaterea cercosporiozei sfeclei (pătarea frunzelor) (Cercospora beticola)
Simptomele apar pe frunze și petiol spre sfărșitul lunii iunie-iulie, sub forma unor pete rotunde, brune-cenuii, cu margine brună-roșiatică.Petele pot ocupa întregul limb, ducând la uscarea acestuia.Pe suprafața petelor se formează fructificațiile ciupercii sub forma unui puf cenușiu-murdar, format din conidia și conidiofori.
Agentul patogen se numește Cercospora beticola și este transmis de la un an la altul prin intermediul conidiilor și conidioforilor.
Pentru dezvoltarea patogenului sunt necesare temperaturi de 18-22 grade Celsius și umiditatea relativă de 98 % timp de 15-20 de ore. Atacul intens se observă în lunile iulie-august.
Prevenirea apariției cercosporiozei se poate realiza prin: utilizarea de sămânță sănătoasă, rotația culturii, igiena culturi adecvată.
Combaterea pe cale chimică se poate realiza prin tratamente în timpul perioadei de vegetație cu fungicide cum ar fi: Bravo 500 SC în cantitate de 1,5-2,0 l/ha, Score 250 EC în cantitate de 0,3 l/ha, Topsin M 70 în cantitate de 0,3 kg/ha.
4 lei 3.82 lei
306 lei
64 lei 53.34 lei
96.5 lei 81.66 lei
3.5 lei 3.11 lei
146 lei
76.5 lei
402 lei
3.5 lei
8.5 lei 7.56 lei
50 lei
6 lei 5.43 lei
60.5 lei
118 lei
217 lei
46 lei
23 lei 20.7 lei
20.5 lei
148 lei
6 lei 5.66 lei
13.5 lei
49 lei
43 lei
18 lei
155 lei
115 lei
19.5 lei
270 lei
262 lei
53 lei
53 lei
83 lei
13 lei
15 lei
30 lei
88 lei
71.5 lei
32 lei
185 lei
273 lei
Descrierea și combaterea făinării (Erysiphe betae)
Atacul se manifestă pe toate organele aeriene ale plantei: frunze, lujeri floriferi, flori și glomerule.Făinărea apare pe frunze prin lunile iulie-august sub forma unei pâsle prăfoase de culoare albă, alcătuită din miceliul ciupercii și din conidiofori cu conidii.Aceste pete sunt mai frecvente pe partea superioară a frunzelor.Petele se întind putând cuprinde în scurt timp întreg limbul foliar.Cel mai adesea sunt atacate frunzele cu creștere încetinită sau frunzele bătrâne care au viabilitate scăzută. Spre sfârșitul perioadei de vegetație se observă pe suprafața pâslei periteciile sub forma unor puncte portocalii, apoi brun-negricioase.Frunzele sau alte organe puternic atacate se ofilesc, se îngălbenesc și se usucă.
Intensitatea atacului este mare în verile cu perioade îndelungate de secetă, care determină o scădere a rezistenței plantelor la făinare.Rădăcinile stagnează în creștere din cauza asimilației reduse manifestate de frunzele atacate, chiar dacă între timp cad ploi suficiente.
Agentul patogen se numește Erysiphe betae, se răspândește în perioada de vegetație prin conidii iar de la un an la altul prin miceliu de rezistență sau prin periteciile de pe frunzele rămase pe câmp.
Prevenirea apariției făinării se poate realiza prin: igiena culturală micșorează apariția focarelor de infecție, aplicarea în mod echilibrat a îngrășămintelor, cultivarea de soiuri rezistente.
Combaterea pe cale chimică se realizează prin tratamente cu fungicide cum ar fi: Tilt 250 EC în cantitate de 0,3 l/ha, Thiovit Jet 80 WG în cantitate de 5,0 kg/ha la apariția siptomelor și următorul după 8-10 zile.
Putregaiul inimii sfeclei (Pleospora betae)
Putregaiul inimii este una dintre cele mai răspândite boli ale sfeclei. Boala se manifestă pe frunze și pe rădăcini, iar în culturile de semințe apare și pe tulpinile florifere.Primele simptome se observă în lunile iunie-iulie, la frunzele tinere din centrul rozetei.Acestea se îngălbenesc, se brunifică și se vestejesc, luând aspectul unor frunze oparite.Infecția se face prin petiolul frunzelor și se extinde treptat, din partea centrală, la frunzele de la marginea rozetei.
Pe limbul frunzelor atacate apar pete circulare cu un diametru de 1-3 cm, de culoare gălbuie sau brună deschisă, cu un punct central brun, necrotic. Într-un stadiu mai avansat al bolii se dezvoltă pe suprafața petelor numeroase picnidii sub forma unor punctușoare brune, dispuse mai mult sau mai puțin regulat în cercuri concentrice.Când petele sunt numeroase ele se unesc, alcătuind zone necrotice neregulate, în dreptul cărora țesuturile atacate se rup și se perforează.Pe rădăcinile de sfeclă boala se manifestă prin putrezirea treptată a acestora.
Agentul patogen se numește Pleospora betae care se poate transmite și prin miceliul localizat în glomerulele de sfeclă.
Prevenirea apariției bolii se poate realiza prin: însilozarea frunzelor atacate, înlăturarea și distrugerea rădăcinilor infectate, semănatul se va face cât mai devreme, evitându-se terenurile predispuse la uscăciune, combaterea efectelor secetei, care determină sensibilizarea plantelor la boală.
III. Descrierea și combaterea dăunătorilor la sfecla roșie
Descrierea și combaterea gărgăriței sfeclei (Bothynoderes punctiventris/Tanymecus palliates)
Gărgărița sfeclei este denumirea populară identică pentru doi dăunători diferiți dar foarte apropiați ca bilogie, clasă și ordin.
Adulții au corpul acoperit cu solzi și peri cenușii care sunt mai deși pe părțile dorso-laterale. Rostrul este scurt, drept, lat, iar antenele sunt geniculate, cu scapul ce trece de la marginea posterioară a ochiului.Pronotul este acoperit de peri galbui, fiind mai lung decat lat, iar elitrele au linii longitudinale punctate.Aripile nu sunt dezvoltate, gărgărițele fiind incapabile să zboare.Lungimea corpului lor este de 8-12 mm.
Culoarea ouălelor este albă inițial, după care se transformă cu timpul în negru lucios, ele având dimensiuni sub 1 mm. Larvele care ies din ouă sunt albe, apode, cu capul și ultimul segment al corpului închise la culoare.Lungimea acestora este de 10-12 mm.
Iernează în stadiul de adult sau de larvă în sol, gărgărițele apar primăvara către sfârșitul lunii aprilie, începutul lui mai, are o generație la 3 ani.
După o perioadă de hrănire de 15-25 de zile, gărgărițele se împerechează iar în iunie depun ouăle în sol, în grămezi de 6-8. O femelă depune în total 600-800 ouă.
Larvele se dezvoltă în sol hrănindu-se cu rădăcini timp de 10-15 luni.În toamna primului an ele se afundă în sol unde se pregătesc de iernat, iar în primăvară continuă să se hrănească până în iunie-iulie când ajung la completa lor dezvoltare. Adulții apar în luna august.
Gărgărița retează la colet plăntuțele tinere și rod frunzele plantelor de sfeclă și floarea soarelui în special, dar în timpul invaziilor puternice atacă și alte specii.Frunzele atacate se ofilesc, pivotal emite rădăcini laterale deasupra locului ros.
Combaterea chimică se realizează prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Karate Zeon în cantitate de 0,150 l/ha, Decis Mega 50 EW în cantitate de 0,15 l/ha.
32 lei 29.32 lei
9.5 lei 8.41 lei
5.5 lei 4.91 lei
1057 lei
3 lei 2.57 lei
20 lei 19.2 lei
34 lei
7 lei 6.3 lei
25.5 lei
61 lei
42 lei
130 lei 123.5 lei
27.5 lei
16.5 lei
24.5 lei
9.5 lei
218.5 lei
11.5 lei
68.5 lei
27 lei
275 lei
40 lei
38.5 lei
173 lei
12 lei 10.52 lei
262 lei
35 lei
19 lei
635 lei
424 lei
863 lei
155.5 lei
181 lei
195 lei
18 lei
368 lei
18 lei
114 lei
11 lei
3 lei 2.4 lei
Descrierea și combaterea la puricele sfeclei (Chaetocnema tibialis)
Puricele sfeclei prezintă 2-3 generații pe an și iernează ca adult sub resturile vegetale din câmp, în sol, sub ierburile din culturile de cereale, sub scoarța arborilor, în livezile de pomi.
Adultul are culoare verde-întunecată cu nuanță violetă ori verde, are capul bombat, oval, rânduri de punctișoare pe elitre, picioarele și antenele roșiatice.Lungimea corpului este de 1,8-2,5 mm.Oul este galben-deschis, transparent, oval-alungit cu lungimea de circa 0,45 mm, și lățimea 0,15 mm.Larvă este de culoare albă, capul și picioarele sunt brune-galbui, capătul abdominal rotunjit, cu doi ghimpi scurți, îndoiți, lungimea este de circa 4,5 mm.Pupa este de culoare albă, are doi ghimpi la capăt, are lungimea este de 1,8 mm.
Prin luna aprilie, insectele apar mai întâi pe diferite chenopodiacee spontane, de unde trec în culturile de sfeclă, hrănindu-se cu frunzulițele abia apărute, spontane până în luna august, după care se hrănesc cu frunze de plante mature.La mijlocul lunii mai, femelele depun în sol până la 300 de ouă, aranjându-le câte unul aproape de tulpinile plantelor furajere. Depunerea ouălor durează până în septembrie. În a doua jumătate a lunii mai, apar larvele, care se hrănesc cu rădăcini până la 36 de zile, apoi se împupează: în sol umed la adâncimea de 3-5 cm, în sol uscat la 25 cm.
La sfârșitul lunii iunie-începutul lunii iulie, apar insectele adulte, care se concentrează pe plantele furajere. După împerechere femelele depun ouă.
Dezvoltarea generației a doua continuă de la sfârșitul lunii iunie până la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, când insectele adulte trec la iernat.
Prevenirea apariției puricelui sfeclei se poate realiza prin: distrugerea buruienilor din culturi, însămânțarea cu două trei săptămâni mai tarziu.
Combaterea chimică se poate realiza cu ajutorul insecticidelor cum ar fi: Decis Mega 50 EW în cantitate de 0,15 l/ha, Fastac 10 EC în cantitate de 0,10 l/ha.