Cultura de porumb zaharat

2.3K

Porumbul zaharat este una dintre culturile cele mai apreciate deoarece boabele acestuia conțin o serie de substanțe hrănitoare indisponibile organismului uman.

Se cultivă pentru boabele sale în faza de lapte, când acestea conțin cele mai multe calități gustative și când substanțele hrănitoare sunt cel mai bine asimilate de organism.

În faza de lapte porumbul zaharat se prepară diferite mâncăruri sau poate fi folosit în industria alimentară pentru conserve sau congelate.

Datorită conținutului în sintosterol, sigmasterol, acizi grași și esterici, saponine și alcaloizi, mătasea de porumb zaharat se folosește în medicină ca remediu colagen, ca diuretic și hemostatic.Gustul și consistent boabelor depend de conținutul în glucide solubile, cu cât acestea predomină, cu atât porumbul zaharat este mai gustos.

Pe masură ce porumbul zaharat avansează spre maturitatea fiziologică, crește conținutul în amidon, învelișul boabelor devine tare și calitățile gustative se reduc, motiv pentru care nu se recomandă să se întârzie cu recoltarea acestuia.

Porumbul zaharat este o plantă monocotiledonată din familia Gramineae, var. rugosa (Bonaf), convar. Saccharata, se diferențiază de porumbul normal prin prezența uneia sau mai multor gene mutante, care afectează metabolismul glucidelor din endosperm.

I. Relații cu factori de mediu

Exigențele porumbului zaharat față de căldură este ridicat în toată perioada de vegetație.

Germinația semințelor și răsărirea plantelor se petrec într-un timp cu atât mai scurt, cu cât temperatura se apropie de cea optimă: la temperatura de 10-20 grade Celsius, plantele răsar după 13-15 zile, la 15-18 grade Celsius răsar după 8-10 zile iar la 21 grade Celsius răsar după 5-6 zile.

Dacă după răsărire temperatura scade sub 4,5 grade Celsius, creșterea încetează iar brumele ușoare distrug plantele, la -4 grade Celsius se distruge întreaga plantă.Pentru o bună dezvoltare a culturii temperatura medie a lunii mai trebuie să fie peste 13 grade Celsius iar a lunilor de vară între 18-24 grade Celsius.

Temperatura ridicată asociată cu secetă dăunează foarte mult porumbului zaharat, dacă în timpul înfloritului temperatura este prea ridicată și este însoțită și de secetă, se mărește mai mult intervalul dintre inspicat și creșterea stigmatelor, scade viabilitatea polenului, stigmatele pierzând umiditatea se împiedică germinarea polenului, datorită acestui fapt apare un procent ridicat de sterilitate. Din această cauză semințele vor fi puține sau rare pe știulete.

Cerințele porumbului zaharat față de lumină sunt ridicate, porumbul fiind plantă de zi scurtă, crește bine la lumină intensă.

Cerințele porumbului față de umiditate sunt medii spre mici dar răspunde foarte bine la irigare.

Porumbul rezistă foarte bine la secetă, mai ales în prima parte a perioadei de vegetație, datorită sistemului radicular puternic dezvoltat.

Perioada critică se situează între 10-20 iunie și 10-20 august, adică înaintea apariției paniculelor și până la maturitate în lapte, când consumul de apă se ridică la 68-74% din totalul necesar pentru întreaga vegetație. În această perioadă solul trebuie să aibă 60-80% apă din capacitatea de câmp. În perioada umplerii boabelor lipsa de umiditate poate provoca sistavirea acestora, intervalul critic fiind de 40-50 de zile.

Porumbul zaharat are pretenții mari față de sol. Porumbul asigură recolte pe soluri foarte variate, însă rezultatele cele mai bune se obțin pe soluri adânci, fertile, luto-nisipoase, care permit dezvoltarea unui sistem radicular puternic, capabil să asigure apa și elementele nutritive.

II. Tehnologia de cultură a porumbului zaharat

Porumbul zaharat se cultivă numai prin semănat direct în câmp.Pentru cultura porumbului zaharat se aleg terenuri cu textură mijlocie, fertile cu pH=7, plane, amenanjate pentru irigat, cu sursă de apă tot timpul anului.

Premergătoare bune pentru cultura porumbului sunt: cartofi, solano-fructoasele, leguminoasele, cerealele păioase etc.

Pregătirea terenul începe din toamnă, se curăță terenul de resturile vegetale de la cultura anterioara, se afânează solul printr-o discuire, se execută nivelarea de exploatare.

Fertilizarea de bază se efectuează cu 30 t/ha gunoi de grajd, 64-100 kg/ha P2O5, 40-60 kg/ha K2O, după care se face o arătură la 28-30 cm.Primăvara, imediat după ce solul permite se grapează și se menține solul curat de buruieni până la semănat prin discuire.

 

Pe solurile unde apar dăunători cum ar fi de exemplu viermii sârmă (Agriotes spp) se aplică tratamente la sol, înainte de semănat.Substanța care se poate utiliza se numește Sintogrill Super și se administrează în cantitate de 30 kg/ha care se încorporează în sol prin discuire.

Dacă cultura se irigă prin rigole, solul se modelează în straturi înălțate cu lățimea la coronament de 104 cm.În general cultura de porumb zaharat nu se erbicidează deoarece întârzie dezvoltarea plantelor.

Cultura de porumb se înființează prin semănat, când temperatura solului atinge 8-10 grade Celsius și are tendința de creștere (a doua jumătate a lunii aprilie).

Pentru eșalonarea producției se folosește atât metoda semănăturilor succesive cât și soiuri și hibrizi cu perioadă diferită de vegetație.

Semănatul se face mecanizat după schema cu două rânduri pr stratul înălțat, la distanțe de 80 cm între rânduri și la 20-22 cm între plante pe rând. Se asigură o desime de circa 60-66 de mii de plante recoltabile la hectar.

Adâncimea de semănat este de 5-7 cm, norma de sămânță utilizată fiind de 12-14 kg de sămânță la hectar.

DESSERT R78 Seminte de porumb zaharat Topcorn
Pret:
9.5 lei
DESSERT R72 Seminte de porumb zaharat Topcorn
Pret:
1445 lei
DESSERT R68 Seminte de porumb zaharat Topcorn
Pret:
85 lei
SWEET NUGGET F1 Seminte de porumb zaharat Agrisemen
Pret:
130 lei
SPIRIT F1 Seminte de porumb zaharat Syngenta
Pret:
67.5 lei
-15%
MS ERICA Seminte de porumb zaharat ZKI
Pret:
3 lei 2.55 lei
SWEET NUGETS F1 Seminte de porumb zaharat Nunhems
Pret:
531 lei
DRIVER F1 Seminte de porumb zaharat Clause
Pret:
245 lei
SWEET SPIRIT (ACX 7473 RY) F1 Seminte de porumb zaharat Agrosel
Pret:
139.5 lei
DESSERT 73 Seminte de porumb zaharat Topcorn
Pret:
5450 lei
DESSERT 70 Seminte de porumb zaharat Topcorn
Pret:
73 lei
-15%
MS VEGA F1 Seminte de porumb zaharat ZKI
Pret:
8 lei 6.8 lei
TURBINE F1 Seminte de porumb zaharat Clause
Pret:
245 lei
SENTINEL F1 Seminte de porumb zaharat Clause
Pret:
286 lei
DESSERT R80 Seminte de porumb zaharat Topcorn
Pret:
72 lei
ROYALTY F1 Seminte de porumb zaharat Pieterpikzonen
Pret:
297 lei
GLIKOS F1 Seminte de porumb zaharat Agrosel
Pret:
59 lei
MESSENGER F1 Seminte de porumb zaharat Seminis
Pret:
259 lei
ACCENTUATE F1 Seminte de porumb zaharat Agrosel
Pret:
59 lei
BANTAM Seminte de porumb zaharat Raci Sementi
Pret:
11 lei
NUGAT 72 Seminte de porumb zaharat Topcorn
Pret:
8 lei
GYONGYHAJNAL Seminte de porumb zaharat Topcorn
Pret:
8 lei
GSS 5649 F1 Seminte de porumb zaharat Syngenta
Pret:
82 lei
BASIN F1 Seminte de porumb zaharat Seminis
Pret:
218 lei
SWEET IMAGE F1 Seminte de porumb zaharat Agrisemen
Pret:
95 lei
MONARCHY F1 Seminte de porumb zaharat Pop Vriend
Pret:
2379 lei
STARSHINE F1 Seminte de porumb zaharat Syngenta
Pret:
68.5 lei
SIGNET F1 Seminte de porumb zaharat Seminis
Pret:
187.5 lei
SWEET THING (ACX 7930 RY) F1 Seminte de porumb zaharat Agrosel
Pret:
56.5 lei
LEGEND F1 Seminte de porumb zaharat Clause
Pret:
171 lei
SHEBA F1 Seminte de porumb zaharat Seminis
Pret:
169 lei
CHALLENGER F1 Seminte de porumb zaharat Seminis
Pret:
218 lei
JUBILEE F1 Seminte de porumb zaharat Syngenta
Pret:
67.5 lei

 

Lucrările de întreținere constă în: combaterea buruienilor, care se realizează în faza de 4-6 frunze a porumbului și în faza de rozetă a buruienilor se aplică tratamente cu 2,4 D 660 SL în cantitate de 1,0 l/ha împotriva buruienilor dicotiledonate cum sunt: Palamida, Stir sălbatic, Spanac sălbatic.

Un alt erbicid care se poate utiliza este Prodate 2,4 D în cantitate de 0,8-1 l/ha împotriva buruienilor dicotiledonate anuale și perene sensibile la 2,4 D (Palamida, Stir sălbatic, Spanac sălbatic, Traista ciobanului). Se aplică când porumbul are 4-6 frunze iar buruienile 2-4 frunze. Cantitatea de soluție recomandată la un hectar este de 200-300 l apă, iar în condițiile de secetă se aplică 400 l apă.

 

Culturile neerbicidate se vor întreține curate de buruieni, prin prășiri mecanice ăi 2-3 prășiri manuale pe rând.Prima prășire mecanică și manuală se execută în cel mult 10-12 zile de la răsărire, când se aplică și 40-80 kg/ha azot.Răritul porumbului este obligatoriu, dacă nu s-a făcut semănatul cu precizie.

O atenție deosebită trebuie acordată udării, prima udare se face când porumbul are 10-15 cm înălțime.La început udatul se face la 2-3 săptămâni, dar pe masură ce cultura avansează intervalul dintre două udări se reduce treptat până când apa se administrează o dată pe săptămână, în medie la fiecare udare se utilizează 500-750 m3 pe hectar.

Țeavă cu prindere rapidă
Pret:
45 lei
Mufă prindere rapidă pentru înălțătoare
Pret:
19.6 lei
Aspersor YF Sunpipe 3/4'' FE
Pret:
20 lei
Aspersor AQ 42 G pelican 6/4'' FI
Pret:
470 lei
Automat Rain Bird ESP cu baterii (9V DC)
Pret:
880 lei
Garnitură pentru aripă de ploaie
Pret:
1.2 lei
Înălțător pentru aspersor 1" FEE
Pret:
14 lei
Aspersor AQ 46 (Atlas) 3/4" FE
Pret:
39 lei
Aspersor YF Grey 1'' FI
Pret:
23.5 lei
Aspersor AQ 22 (S-5000) 1/2" FE
Pret:
30 lei
Aspersor AQ 40 G penguin 5/4'' FI
Pret:
355 lei
Adaptor mamă pentru pompă
Pret:
40.9 lei
Aspersor YF - PC 3/4'' FE
Pret:
37.5 lei
Aspersor YF Sunpipe Rain 1'' FI
Pret:
20 lei
Aspersor Silver metal 3/4" FE
Pret:
270 lei
Aspersor AQ 46 PC 3/4'' FE
Pret:
50 lei
Aspersor AQ 20 PC 3/4" FE
Pret:
94 lei
Înălțător pentru aspersor 1" FEE
Pret:
11.5 lei
Aspersor AQ 20 AF metal 3/4" FE cu capac
Pret:
65 lei
Aspersor AQ 05-PC 1/2" FE
Pret:
54 lei
Dop tată cu prindere rapidă
Pret:
8 lei
Adaptor tată pentru pompă
Pret:
46 lei
Aspersor AQ 05 PC 1/2" FE
Pret:
52 lei
Reducție cu prindere rapidă
Pret:
20.7 lei
Cot cu prindere rapidă
Pret:
27.6 lei
Aspersor Irritec 1/2" FE
Pret:
21.5 lei
Aspersor AQ 30B-PC 1" FE
Pret:
200 lei
Teu cu prindere rapidă
Pret:
28.8 lei
Cruce cu prindere rapidă
Pret:
69 lei
Aspersor YF Mini 1/2'' FE
Pret:
14 lei
Aspersor AQ 5N25 1/2" FE
Pret:
31 lei
Aspersor AQ 22 LA 1/2" FE
Pret:
14 lei
Aspersor AQ 22 PC 1/2" FE
Pret:
14 lei
Aspersor YF Fox 3/4'' FE
Pret:
20 lei
Aspersor AQ 30 plastic 1" FE
Pret:
70 lei
Aspersor AQ 25 HP 3/4" FE
Pret:
55 lei
Aspersor AQ 35 1" FI
Pret:
60 lei
Aspersor AQ 20 CS 3/4" FE
Pret:
58 lei
Dop mamă cu prindere rapidă
Pret:
6.9 lei
Aspersor S6000 3/4" FE
Pret:
39 lei

 

Recoltarea porumbului zaharat se face când știuleții ajung la faza maturității de consum (faza de lapte), când au pășunile bine îndesate, iar mătasea este de culoare brună și uscată. În momentul recoltării boabele trebuie să aibă culoarea caracteristică soiului, cu pieliță subțire, suprafața bombată, fără adâncituri caracteristice boabelor ajunse la maturitatea fiziologică.

Perioada de recoltare durează din iulie până toamna la căderea brumelor.La începutul verii știuleții sunt buni de consum la 20-25 de zile de la apariția mătăsii, către toamnă acest interval se mărește la 4-5 săptămâni.

Recoltarea se face în 2-3 reprize datorită faptului că nu toți știuleții ajung în același timp la maturitatea de consum.Se recoltează manual dimineața sau seara, pentru a menține prospețimea știuleților.Știuleții pot fi recoltați cu pănuși sau dislocați din aceasta.

Condiționarea și păstrarea este foarte importantă deoarece porumbul zaharat își pierde repede calitatea culinară prin reducerea conținutului în zahăr și a prospețimii boabelor, imediat ce a fost cules trebuie așezate în lăzi la umbră,după care se sortează și se ambalează corespunzător.

III. Descrierea și combaterea bolilor la cultura de porumb zaharat

Descrierea și combaterea pătării cenușii a frunzelor sau helmintosporioza porumbului (Helminthosporium turcicum)

Pătarea cenușie sau helmintosporioza apare pe frunze sub forma unor pete galbene-cenușii sau mate, cu marginea mai închisă, alungite în direcția nervurilor. Petele pot conflua, cauzând uscarea prematură a unor suprafețe foliare considerabile.

Pe vreme umedă în dreptul petelor apare un puf cenușiu format din conidioforii și conidiile ciupercii.Țesăturile frunzei se pot sfâsia dand plantei puternic atacate un aspect zdrentuit.

Agentul patogen se numește Helminthosporium turcicum și apare în partea a doua a verii (august) și afectează numai frunzele.În cursul perioadei de vegetație ciupercă se răspândește prin conidia de la o plantă la alta, iar de la un an la altul patogenul se rezistă pe resturile de plante atacate.

Porumbul poate fi atacat și de alte specii de Helminthosporium foarte periculoase cum ar fi: Helminthosporium maydis și Helminthosporium carbonum.

Simptomele cauzate de Helminthosporium maydis apar mult mai devreme, la începutul lunii iunie, pe frunzele din etajul inferior.Petele sunt mici de culoare gălbuie hidrozate, ele se extind rapid, ocupând mari suprafețe ale frunzei.Petele se brunifică iar frunza se usucă treptat.Rasa “T” a ciupercii afectează și tulpinile și știuleții plantelor atacate. Pe pășunii apar pete rotunde, adâncite, prin care patogenul ajunge la știuleți, pe care le poate distruge în întregime, cauzând pierderi mari de producție.

Descrierea și combaterea pătării cenușii a frunzelor sau helmintosporioza porumbului (Helminthosporium turcicum)

Helminthosporium carbonum produce pete înguste, brune deschise pe frunze, iar pe știuleții atacați boabele sunt acoperite de un miceliu de culoare neagră, știuleții au aspect carbonificat.

Vremea caldă (28 grade Celsius) și umedă, în timpul verii sau a toamnei, favorizează dezvoltarea patogenului. Germinarea condiilor necesită prezența apei sub formă lichidă și umiditate ridicată a aerului de 80-90 %.

Helminthosporium maydis și Helminthosporium carbonum sunt patogeni de carantină de aceea acestea cer urmărire specială în cazul transporturilor internațional de sămânță.

Prevenire și combatere: Determinarea corectă ca specie necesită analize de laborator, care au importanță deosebită datorită  pagubelor foarte mari, pe care le pot produce speciile Helminthosporium maydis și Helminthosporium carbonum.

Prevenirea apariției patogenului se poate realiza prin: distrugerea, încorporarea adâncă a resturilor vegetale, rotația culturilor, semnalarea și lichidarea eventualelor focare apărute, carantina internă și externă.

Combaterea pe cale chimică se poate realiza în timpul perioadei de vegetație cu fungicide cum ar fi: Opera care se aplică în două tratamente, primul tratament în cantitate de 1,0 l/ha iar al doilea în cantitate de 1,5 l/ha.

-8%
Ferticupper
Pret:
108.8 lei 100.1 lei
-12%
Zeamă bordeleză
Pret:
43 lei 37.84 lei
Beltanol
Pret:
180 lei
-12%
Score 250 EC
Pret:
169 lei 148.72 lei
-12%
Ortiva Top
Pret:
468 lei 411.84 lei
Switch 62.5 WG
Pret:
20.5 lei
-12%
Previcur Energy
Pret:
9.5 lei 8.36 lei
-12%
Merpan 80 WDG
Pret:
25 lei 22 lei
-12%
Cabrio Top
Pret:
13 lei 11.44 lei
-12%
Signum
Pret:
520 lei 457.6 lei
-12%
Folpan 80 WDG
Pret:
3.5 lei 3.08 lei
-12%
Chorus 50 WG
Pret:
6 lei 5.28 lei
-12%
Ortiva 250 SC
Pret:
17.5 lei 15.4 lei
-12%
Aliette 80 WG
Pret:
8 lei 7.04 lei
Luna Experience 400 SC
Pret:
88 lei
-12%
Teldor 500 SC
Pret:
9 lei 7.92 lei
-12%
Champ 77 WG
Pret:
4.5 lei 3.96 lei
-11%
Polyram DF
Pret:
74 lei 65.86 lei
Folicur Solo 250 EW
Pret:
193 lei
-12%
Difcor 25 EC
Pret:
43 lei 37.84 lei
Universalis 593 SC
Pret:
12 lei
Microthiol Special
Pret:
3 lei
Amistar
Pret:
135 lei
Funres
Pret:
285 lei
Infinito 687.5 SC
Pret:
32 lei
-12%
Funguran OH 50 WP
Pret:
5 lei 4.4 lei
Topas 100 EC
Pret:
88 lei
Zytron
Pret:
258 lei
-12%
Cidely Top
Pret:
10 lei 8.8 lei
Karathane Gold 350 EC
Pret:
104.5 lei
Armetil Cobre
Pret:
107 lei
Mimoten
Pret:
322 lei
Canelys
Pret:
312 lei
Kelik K-Si
Pret:
63 lei
Proplant
Pret:
212 lei
Thiovit Jet 80 WG
Pret:
3.5 lei
Solenid
Pret:
56 lei
Dagonis
Pret:
15.5 lei
Orius 2 WS
Pret:
10 lei
-40%
Melody Compact 49 WG
Pret:
8 lei 4.8 lei

 

Descrierea putregaiului tulpinilor și știuleților (Gibberella zea) (Fusarium graminearum)

Plantele de porumb sunt atacate, în toate fazele de vegetație.În faza de plăntuțe, atacul apare din miceliul prezent în sol sau din semințele infectate, cauzând putrezirea lor înainte de răsărire.

Atacul se manifestă frecvent pe tulpini și știuleți.Tulpinile atacate au internodiile colorate inițial în galben, apoi în brun.Măduva tulpinii este descompusă, de regulă, capătă o culoare roșiatică.Pe știuleți apare un mucegai roșiatic, care începe de la vârf. Facultatea germinativă a boabelor de porumb atacate este redusă.Porumbul atacat este toxic.

Agentul patogen se numește Gibberella zeae, în timpul perioadei de vegetație, ciuperca se răspândește prin conidii.De la un an la altul, se transmite prin resturile de plante atacate rămase în sol și prin boabele infectate.

Atacul este favorizat de umiditatea bogată și de temperaturile între 21-30 de grade, precum și de terenul acid cu stagnări de apă.

Prevenirea apariției putregaiului tulpinii și știuleților se poate realiza prin: rotația culturii, îngroparea resturilor vegetale, prin arătură adâncă, după recoltare, folosirea de soiuri rezistente de porumb.

Descrierea putregaiului tulpinilor și știuleților (Gibberella zea) (Fusarium graminearum)


Descrierea la tăciunele porumbului (Ustilago maydis)

Tăciunele porumbului poate să apară pe toate organele aeriene ale plantelor, sub forma unor tumori, de forme și mărimi diferite, care conțin masa de clamidsopri ai ciupercii.

Apariția pe tulpini și știuleți este forma de atac mai păgubitoare, afectând producția de porumb.Tumorile sunt la început albe-sidefii apoi capătă culoarea brună, prin spargerea lor se elibebează sporii ciupercii.Atacul duce la perturbarea metabolismului glucidic al plantelor.

Agentul patogen se numește Ustilago maydis, ciuperca are teliosporii sferici, ovoizi (7-15 µm în diametru ), bruni, cu episporul fin echinulat.După perioada de repaus din timpul iernii, clamidosporii în urma germinării produc miceliul secundar, care pătrunde în plante prin răni (făcute cu unelte agricole) și stompată sau direct prin epidermă, producând infecții locale, cu formare atumorilor caracteristice.

Factori care duc la apariția infecției pot fi: umiditatea atmosferică mare, loviturile de grindină, rănile apărute în urma lucrărilor mecanice sau manual.

Temperatura are influență deosebită asupra dezvoltării patogenului, sporii germinează peste 8 grade Celsius cu optimul la 26-34 grade Celsius.

Descrierea la tăciunele porumbului (Ustilago maydis)

Prevenirea apariției la tăciunele porumbului se poate realiza prin: strângerea și distrugerea prin ardere a resturilor de plante după recoltare, rotația culturii, cu revenirea porumbului pe acelaș teren după 4-5 ani, pregătirea agrotehnică corespunzătoare a terenului de cultură, cultivarea de soiuri rezistente de porumb, evitarea rănirii mecanice a plantelor.

Taciunele știuleților și paniculelor de porumb (Sorosporium holci-sorghi)

Tăciunele știuleților și paniculelor se manifestă pe organele florale ale porumbului, pe care le poate transforma în totalitate într-o masă neagră de clamidospori. La știuleții total atacați masa de spori este îmbrăcată în pănuși, știuleti căpătând o formă ovoidă sau globuloasă.

Agentul patogen se numește Sorosporium holgi-sorghi, ciuperca rezistă în sol chiar și 7-8 ani, fără a pierde viabilitatea.

În primăvară, după germinare și parcurgerea fazei sexuate, se formează miceliul de infecție dicariotic care este capabil să infecteze plantele în timpul răsăririi.

Temperatura peste 15 grade Celsius (optimul între 21-28 grade Celsius) și solul uscat, sub 50 % din capacitatea de câmp pentru apă (optim pentru pathogen este 15-25 % umiditate a solului) favorizează procesul de infecție.

Prevenirea apariției la tăciunele știuleților și paniculelor se poate realiza prin: rotația culturilor, evitarea terenurilor infestate, cultivarea de hibrizi rezistenți.

Taciunele știuleților și paniculelor de porumb (Sorosporium holci-sorghi)

IV. Descrierea și combaterea dăunătorilor porumbului zaharat

Descrierea și combaterea viermilor sârmă (gândaci pocnitori) (Agriotes sp.)

Viermii sârmă sunt răspândiți în toate regiunile țării dar mai ales în zonele de stepă și silvostepă.

Adulții au corpul alungit și îngustat posterior.Elitrele sunt prevăzute cu patru dungi caracteristice.

Caracteristic pentru acest grup de insecte este dispozitivul de sărit, situat la punctul de inserție între prostern și mezostern.

Culoarea variază de la brun roșcat la brun închis. Larvele ating la maturitate lungimea de 18-26 mm.Corpul este cilindric, puternic chitinizat, ceea ce le imprimă o anumita rigiditate, de unde le vine și denumirea de”viermi sârmă”.Din vârsta a doua, culoarea corpului se transformă din alb-transparent în galben-portocaliu lucios, iar capul este brun.

Vierme sârma prezintă o generație la 3-5 ani și iernează în sol ca insecte adulte și ca larve de diferite vârste, sunt polifage, larvele hrănindu-se cu parțile subterane ale plantelor.

Atacă de preferință cerealele păioase, porumbul, floarea-soarelui, cartoful, sfecla, morcovul, tomatele, tutunul, pomii fructiferi, vița de vie.

Descrierea și combaterea viermilor sârmă (gândaci pocnitori) (Agriotes sp.)

Adulții se hrănesc cu elementele florale din inflorescențele cerealelor și umbeliferelor.

Larvele provoacă rosături ale rădăcinilor producând galerii în profunzimea acestora. În timpul atacului plantele aflate în primele faze se îngălbenesc și se usucă. Adulții sunt omnivori, se hrănesc cu insecte mici, râme, boabe de cereale germinate.

Prevenirea apariției viermilor sârma se poate realiza prin: rotația culturilor, arătură adâncă de toamnă pentru distrugerea larvelor, adunarea și distrugerea prin ardere a tuturor resturilor după recoltare.

Combaterea chimică se poate realiza prin tratamentul seminței de porumb cu: Gaucho 600 FS în cantitate de 6,0 l/t sămânță, Nuprid AL 600 FS în cantitate de 6,0 l/t sămânță.

Descrierea și combaterea rătișoarei porumbului (gărgărița frunzelor) (Tanymecus dilaticollis)

Rătișoara porumbului produce pagube importante mai ales în primăverile călduroase și secetoase.

Are o generație pe an, iernează în sol la 50-60 cm adâncime, ca adult.Atacul adulților începe din faza de răsărire, caracteristice sunt rosăturile frunzelor, începând de la margine spre interiorul limbului (retezare).

Plantele atacate în timpul răsăritului și până în faza de 2-3 frunze pot fi roase până sub nivelul solului.Adulții atacă și sorgul, grâul, sfecla de zahăr, floarea soarelui etc.

Adulții apar la sfârșit de aprilie început de mai,după procesul de reproducere ouăle sunt depuse în sol sub bulgării de pământ.Larvele rod rădăcinile plantelor, fără să provoace însă daune însemnate.Într-un stadiu mai avansat al vegetației insectele rod frunzele pe margine, sub formă de trepte.

Prevenirea atacului rătișoarei se poate realiza prin: creearea unorcondiții favorabile de dezvoltare a plantelor, distrugerea buruienilor prin arături și prășiri repetate efectuate la timp, administrarea de îngrășăminte chimice au efect negativ asupra dezvoltării larvelor, rotația culturilor, porumbul urmând după premergătoare nepreferate: mazăre, soia, fasole, grâu, orz. 

Descrierea și combaterea rătișoarei porumbului (gărgărița frunzelor) (Tanymecus dilaticollis)

Combaterea chimică a rătișoarei se poate realiza prin tratamentul seminței cu: Nuprid AL 600 FS în cantitate de 8,0 l/t, Gaucho 600 FS în cantitate de 8,0 l/ha.

În timpul vegetației pentru combatere se pot utiliza substanțele: Actara 25 WG în cantitate de 0,100 kg/ha (tratamente de corecție la cel puțin o săptămână după răsărire), Calypso 480 SC în cantitate de 90 ml/ ha.

-12%
Mospilan 20 SG
Pret:
4.5 lei 3.96 lei
-12%
Corocid Super
Pret:
7.5 lei 6.6 lei
-12%
Karate Zeon
Pret:
67 lei 58.96 lei
Pachet insecticid pentru pomi
Pret:
11 lei
Alverde
Pret:
382 lei
-12%
Coragen
Pret:
6.5 lei 5.72 lei
-12%
Laser 240 SC
Pret:
160 lei 140.8 lei
-12%
Faster 10 CE
Pret:
19 lei 16.72 lei
Sivanto Prime 200SL
Pret:
500 lei
-12%
Trika Expert
Pret:
14.5 lei 12.76 lei
Mavrik 2 F
Pret:
6 lei
-12%
Vertimec 1,8% EC
Pret:
13 lei 11.44 lei
-12%
Movento 100 SC
Pret:
5.5 lei 4.84 lei
-12%
Force 1,5 G
Pret:
16 lei 14.08 lei
-12%
Teppeki
Pret:
40 lei 35.2 lei
-12%
Decis Expert 100 EC
Pret:
4 lei 3.52 lei
-12%
Optimol
Pret:
15 lei 13.2 lei
Benevia
Pret:
154 lei
Minecto Alpha
Pret:
169 lei
Boundary SW
Pret:
231 lei
-12%
Vertab
Pret:
7.5 lei 6.6 lei
Microcat Ole / Oleorgan
Pret:
196 lei
Nemagold
Pret:
229 lei
Hunter SW
Pret:
165 lei
Spray împotriva țânțarilor și căpușelor Protect Family
Pret:
18 lei
Fastion Granule
Pret:
14.19 lei
Voliam Targo
Pret:
16.5 lei
Actellic 50 EC
Pret:
9.5 lei
Affirm
Pret:
8.5 lei
Bactospeine DF
Pret:
43.5 lei
Midos Energy Forte
Pret:
61 lei
Kabon
Pret:
138 lei
Konflic
Pret:
187.5 lei
Milbeknock
Pret:
9.5 lei
Spray pentru gândaci și furnici
Pret:
18 lei
Canelys
Pret:
312 lei
Sumi Alpha 5 EC
Pret:
29.5 lei
Affirm Opti
Pret:
206 lei
Spray pentru muște și țânțari
Pret:
18 lei
Spray pentru viespi
Pret:
18 lei

 

Descrierea și combaterea la viermele vestic (Diabrotica virgifera virgifera)

Viermele vestic face parte din ordinul Coleoptera, familia Chrysomelidae, adulții prezentând dimorfism sexual (femelele se deosebesc de masculi prin aspectul exterior), lungimea corpului fiind cuprinsă între 4,2 – 6,8 mm.

Corpul adulților are culoare galben-verzuie, dimorfismul sexual constând în aceea ca femelele prezintă pe elitre (aripile superioare chitinoase) 3 benzi longitudinale de culoare neagră, în timp ce la masculi elitrele sunt aproape în întregime de culoare neagră. Oul are formă ovală, de culoare gălbuie, lungimea fiind de 0,5 mm.

Larva este subțire cu lungimea de până la 13 mm, de culoare albicioasă, capul fiind de culoare neagră.

Viermele vestic are o singură generație pe an, iernând în stadiul de ou, depus de către femele în sol, la adâncimea de 15-20 cm, în jurul rădăcinii plantelor de porumb.Larvele încep să apară la sfârșitul lunii mai, hrănindu-se cu rădăcinile plantelor de porumb.

Descrierea și combaterea la viermele vestic (Diabrotica virgifera virgifera)

Adulții își încep apariția la sfârșitul lunii iunie, fiind prezenți până către jumătatea lunii octombrie.În tot acest interval, adulții se hrănesc cu polenul plantelor de porumb, cu mătasea știuleților, dar și cu parenchimul frunzelor, provocând mici rosături liniare, dispuse longitudinal, între nervuri.După ce ajung la maturitate, adulții se împerechează, femelele își depun ouăle în sol, în lanurile de porumb.

Larvele atacă și se hrănesc cu rădăcinile de porumb, la atacuri puternice, sistemul radicular al plantelor este distrus, înregistrându-se fenomenul de cădere a plantelor.

Acest fenomen de cădere, chiar dacă este urmat de revenirea plantelor la poziția verticală (așa numitul „gât de lebădă”), îngreunează foarte mult recoltarea mecanizată a culturii, plantele căzute reprezentând, în fapt, pierderi reale de producție. Dacă populația de adulți este numeroasă, atacul acestora asupra mătăsii știuleților, înainte de fecundare, poate determina reduceri semnificative de producție, mai ales în loturile semincere.

Prevenirea apariției viermelui vestic se poate realiza prin: rotația culturilor, efectuarea arăturii de toamnă urmărind astfel distrugerea ouălor existente în sol, fertilizarea cu azot contribuie la dezvoltarea și regenerarea rădăcinilor, dar și la distrugerea larvelor din sol, tratarea semințelor înainte de însămânțare.

Combaterea pe cale chimică se poate realiza prin tratarea seminței cu: Nuprid AL 600 FS în cantitate de 10 l/t sămânță, Cropline 636 FS în cantitate de 13 l/t sămânță.

În timpul perioadei de vegetație ca tratament de corecție se pot utiliza insecticidele: Decis Mega 50 EW în cantitate de 0,250 l/ha, Fury 10 EC în cantitate de 0,2 l/ha (adulți 1-2 tratamente), Karate Zeon în cantitate de 0,250 l/ha (adulți 1-2 tratamente), Seizer 10 EC 0,2 l/ha (adulți 1-2 tratamente).

Descrierea și combaterea lăcustelor și cosașilor (Dociostaurus marocanus, Calliptamus italicus, Tetigonia caudata, Locusta migratoria)

Lăcustele și cosașii aparțin aceluiași ordin, fiind insecte relativ mari, cu piese bucale mișticătoare, antene de diverse lungimi și ochii bine dezvoltați.A treia pereche de picioare este modificată pentru a face salturi, femurul și tibia sunt foarte extinse, cu o musculatură robustă.

Lăcustele și cosașii se hrănesc cu plante pe care le rod și le sfărâmă, producând mari pagube agriculturii.

Se înmulțesc prin ouă iar femela depune toamna zeci de ouă într-un fel de săculeț în pământ.Primăvara din ouăle depuse ies larvele, care cresc și devin repede adulți.

Adulții cântăresc 2-3 grame iar lungimea corpului nu depășește 80 mm, prezintă două perechi de aripi. Aripile anterioare sunt mai înguste decât cele posterioare care sunt membrănoase și late, fiind strânse în repaus în falduri longitudinal, sub cele anterioare, acoperind abdomenul.

Combaterea chimică a lacustelor și cosașilor se poate realiza prin utilizarea de insecticide cum ar fi: Faster 10 EC în cantitate de 0,1 l/ha, Fury 10 EC în cantitate de 0,2 l/ha (0,2%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Agropataki.ro © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate.
Close

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/agropata/public_html/prestashop/blog/wp-includes/functions.php on line 5286