Luna Aprilie este evident cea mai capricioasă lună a anului, și noi legumicultorii acum avem, poate cel mai mult lucru, la plantat, la lucrările solului. E bine că Dumnezeul așa a format pământul ca primăvara dacă zece zile plouă se usucă într-o zi. Poate așa mai avem trei zile posibile de lucrat în câmp.
Ne îndreptăm spre spațiile protejate că și aici avem de lucrat. Înființarea culturilor de ardei este pe plan, așteptăm momentul potrivit, să prindem două zile când nu bate soarele din plin, dar nici să nu fie vreme friguroasă.

Dacă așteptăm prea mult, avem de pierdut și mai mult! Răsadul, dacă am calculat bine este gata de plantat, în alveole sau pahare nu mai putem asigura condiții bune creșterii, se alungesc, se îmbătrânesc!

26 lei 23.4 lei

32 lei 28.8 lei

13.5 lei

29 lei

90 lei

22 lei

155 lei

28.5 lei

56 lei

100.5 lei 80.4 lei

124.5 lei

46 lei

2.5 lei 2.13 lei

90 lei

90 lei

90 lei

207 lei 165.6 lei

29 lei

65 lei

120 lei

120 lei

46 lei

78 lei

16.5 lei
Cele mai sensibile la îmbătrânire sunt ardeii gogoșari, ele se recomandă a fi plantate încă înainte de apariția bobocului floral, răsad compact, de 6-10 frunze.
Ardeii kapia sunt și ele sensibile, dar totuși o săptămână putem amâna plantarea dacă vremea nu este favorabilă.
Ardeii galbeni și iuți sunt plastici, suportă plantarea chiar și cu boboc floral.
Cel mai important însă după plantare este revigorarea plantei, refacerea sistemului radicular, și atenuarea stresului abiotic cauzat de transpantare și de condițiile mai slabe față de spațiul de producere de răsad.
Refacerea rădăcinilor favorizăm prin administrarea de îngrășăminte starter, gen 15-30-15, și eventual materie organică sub formă dacă se poate naturală, Plex mix.
Planta stresată, mai ales dacă vine cu un stres de îmbătrânire din răsadniță are nevoie de o refacere, reluare a ritmului de creștere. Acesta se poate realiza prin administrarea foliară a aminoacizilor liberi. Ele se absorb ușor prin frunze, și prin controlarea proceselor oxidative oprește procesele generative de îmbătrânire. Spre exemplu un produs foarte bogat în aminoacizi liberi este Formula 20. Mare atenție! Doar produsele cu aminoacizi liberi au aceste capacități! Produsele cu aminoacizi combinați ca peptidele sunt și ele utile în alte procese, asimilarea lor este greoaie pentru o plantă stresată.
După apariția semnelor de creștere putem trece la administrarea radiculară a îngrășămintelor echilibrate, iar foliar aminoacizi, cu un conținut mai mare în azot (Bonbon)