Cosul meu
Gol.

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Strategii de prevenire a aparitiei fenomenului de incrucisare

Strategii de prevenire a aparitiei fenomenului de incrucisare
In activitatea practica de combatere a bolilor si daunatorilor se intalnesc uneori situatii in care produsele de uz fitosanitar sunt utilizate in mod nejustificat si nerational.... Detalii...

                         Strategii de prevenire a aparitiei fenomenului de incrucisare

 

In activitatea practica de combatere a bolilor si daunatorilor se intalnesc uneori situatii in care produsele de uz fitosanitar sunt utilizate in mod nejustificat si nerational.

Aceasta utilizare necorespunzatoare a mijloacelor chimice de combatere se realizeaza pe fondul unor cunostinte insuficiente in domeniul protectiei culturilor si in conditiile in care din tehnologiile de cultura lipsesc elemente necesare mentinerii la un nivel stabil si scazut a populatiilor daunatoare.

Astfel se creeaza un dezechilibru la nivelul macro-ecosistemelor reprezentate de plantele de cultura cu urmatoarele consecinte:

  • cresterea exploziva a rezistentei naturale a unor boli sau daunatori,cunoscuti ca fiind foarte pagubitori;
  • aparitia unor specii noi sau mai putin cunoscute pana in prezent ca periculoase pentru culturi,dar a caror manifestare a crescut brusc cu mult peste limitele pragului economic de daunare (PED).

De cele mai multe ori strategia de prevenire si combatere a acestor manifestari nedorite se bazeaza in mod gresit pe cresterea numarului de tratamente si micsorarea intervaluli intre ele.

Acest mod eronat de abordare a stat la baza aparitiei fenomenului de rezistenta a ciupercilor patogene si a insectelor daunatoare.

Aparitia formelor rezistente.

Aparitia formelor rezistente se datoreaza in principal utilizarii exesive a aceluiasi fungicid sau insecticid pe suprafete foarte mari,in tratamentele succesive si pe parcursul mai multor ani.

Presiunea creata astfel asupra speciei daunatoare este foarte mare si conduce in final la aparitia unor exemplare care au capacitatea de a supravietui tratamentelor cu produsul utilizat excesiv.

Costurile necesare combaterii acestor forme sunt mult mai mari si in aceste situatii se impune folosirea unor produse cu mecanism de actiune diferit.

Rezistenta incrucisata.

Rezistenta incrucisata este o forma mult mai periculoasa a rezistentei,care consta in aparitia formelor rezistente la toate produsele din aceeasi grupa chimica,precum si la produsele din grupe chimice diferite,dar avand mecanism de actiune asemanatoare.

Strategii antirezistenta.

Strategia de prevenire a instalarii rezistentei incrucisate consta in imbinarea mijloacelor tehnologice cu cele biologice si chimice in prevenirea si combaterea organismelor daunatoare.

Cea mai uzuala metoda chimica consta in alternarea produselor in cadrul programelor de stropiri.In acest domeniu se produc in practica cele mai mari greseli.

Foarte multi utilizatori alterneaza produse care au aceeasi substanta activa (ex cipermetrin) dar sub denumire comerciala diferita.

Prin alternanta se intelege utilizarea in tratamente succesive in cadrul programului de combatere a unor produse care fac parte din grupe chimice diferite si au mecanisme de actiune complet diferite.