Cosul meu
Gol.

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Plosnita graului - Eurygaster integriceps

Plosnita graului - Eurygaster integriceps
La plosnita graului adultul are corpul oval, de 11-13 mm lungime, de culoare bruna, capul este triunghiular, antenele sunt constituite din 5 articule.... Detalii...

                      Plosnita graului - Eurygaster integriceps

La plosnita graului adultul are corpul oval, de 11-13 mm lungime, de culoare bruna, capul este triunghiular, antenele sunt constituite din 5 articule. Scutelul este foarte dezvoltat egal in lungime cu abdomenul, cu o carena in partea mediana si cu doua puncte galbui la baza. Oul este sferic si de culoare verzuie la depunere si de culoare inchisa, pe masura ce se dezvolta embrionul. Larva este asemanatoare cu insecta adulta, fiind mai mica si lipsita de aripi sau cu rudimente de aripi, in functie de varsta acesteia.

 Ierneaza ca insecta adulta, sub frunzarul padurii, in liziera pomilor din apropierea culturilor,sub ierburi. Primavara la temperaturi de peste 10 C, insectele isi fac aparitia, la inceput pe gramineele spontane, apoi zboara in culturile de cereale. Numarul maxim de insecte pe culturi se inregistreaza la jumatatea lunii mai. Dupa o perioada de hranire si maturatie sexuala are loc copulatia si depunerea pontei. Larvele apar la 8-10 zile de la depunerea pontei. Pana la maturare se hranesc si naparlesc de 4-5 ori, intreaga lor evolutie durand 30-40 zile, ceace corespunde cu ajungerea la maturitate a cerealelor. Adultii din noua generatie apar la sfarsitul lunii iulie, hranirea lor continuand pana in cursul lunii august, cand se retrag pentru iernare.

Adultii inteapa tulpinile tinere, frunzele, rahisul spicelor, florile si boabele. La locul intepaturii se formeaza o mica umflatura numită, con salivar in jurul  careia apare o zona de culoare galbuie. Adesea frunza atacata se ingalbeneste, se rasuceste si se usuca, de la locul intepaturii atarnand ca o sfoara. 

                          

                          

Nu exista produse conform criteriilor selectate.