Cosul meu
Gol.

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Cultura de lavanda (levantica)

Cultura de lavanda (levantica)
Este o planta aromatica si medicinala,cu tulpini ramificate in tufa, inalta de 30–50 cm, frunze mici, inguste si flori albastre parfumate.... Detalii...

                             Cultura de lavanda (levantica)

Levantica sau lavanda (Lavandula angustifolia) este o specie de plante din genul Lavandula, familia Lamiaceae.Este o planta aromatica si medicinala,cu tulpini ramificate in tufa, inalta de 30–50 cm, frunze mici, inguste si flori albastre parfumate.

Originara fiind din regiunile calcaroase si muntoase mediteraneene, la noi in tara creste cultivata si infloreste toata vara.

 

Modul de inmultire

Lavanda se poate inmulti atat generativ, prin producerea de rasad din seminte, cat si vegetativ, prin butasi inradacinati sau prin musuroirea si despartirea tufelor batrane.

Producerea rasadului din seminte: Semintele lavandei sunt mici, tari si cu germinatia redusa si lenta, fapt pentru care, de regula, nu se seamana direct in camp, ci in straturi reci in vederea obtinerii rasadului. Semanatul se poate efectua atat toamna tarziu, octombrie-noiembrie cat si primavara devreme, februarie- martie, dar numai in straturi special pregatite, care trebuie sa aiba o latime de 1-1,2 m si o lungime 8-10 m si chiar mai mult, intre straturi lasandu-se poteci late de 40- 50 cm. Semanatul se executa imediat dupa pregatirea stratului in randuri distantate la 10-15 cm. La 1 mp sunt necesare 3-5 g seminte cu germinatie de minum 50%.

Atat inainte, cat si dupa semanat stratul va fi bine tasat. Semintele puse in santulete foarte superficiale, lasate de marcator (0,5-1 cm) vor fi acoperite cu un strat de mranita, curata de buruieni, bine maruntita si cernita, in grosime de 1-1,5 cm.

Rasarirea semintelor incepe primavara cand temperatura aerului se va mentine constant la 14-15 C. La semanatul de primavara semintele germineaza incet si rasar greu, ceea ce impune inmuierea acestora timp de 3-4 zile in apa sau stratificarea lor, operatie care trebuie sa inceapa cu 1,5-2 luni inainte. In acest scop semintele se amesteca cu nisip de rau umed in proportie de 1 : 5-6 si se pastreaza afara pana la semanat, timp in care se amesteca pentru a nu mucegai. Spre sfarsitul perioadei de stratificare semintele incoltesc si vor fi semanate imediat in sol cald. 

Dupa rasarire, atunci cand plantele au 2-3 perechi de frunze se aplica raritul, lasandu-se intre plante 3-5 cm. Pana la sfarsitul vegetatiei, in toamna, rasadul trebuie mentinut curat de buruieni, prin pliviri repetate, udat, ingrasat si prasit. De asemenea, cel putin de 2 ori se vor taia toate tijele florale aparute pentru a obliga planta sa formeze ramificatii cat mai aproape de sol. Inaltimea de taiere a tulpinilor florifere este de cca. 8-10 cm de la nivelul solului.

Rasadul este gata de transplantare, la loc definitiv, la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie, cand se scoate, se sorteaza si se pastreaza stratificat in nisip sau in sol umed, pana la plantare.

Rasadul din clasa 1 obtinut din seminte are urmatoarele caracteristici:
– lungimea partii aeriene 12 cm
– lungimea radacinii principale 15 cm
– diametrul colatului minim 4 mm si 3 ramificatii
Producerea rasadului prin seminte este o metoda ieftina si rapida de inmultire a lavandei.

Inmultirea prin butasi inradacinati.

Recoltarea butasilor se face toamna, in lunile septembrie-octombrie sau in primavara in martie-aprilie, in timpul perioadei de repaus vegetativ. Butasii se recolteaza de la plante sanatoase, bine dezvoltate, in varsta de 3-5 ani. Taierea butasilor se face cu un cutit foarte bine ascutit sau cu lama, sub mugur. Indepartarea frunzelor se va face cu mare atentie pentru a nu se distruge mugurii vegetativi.

La baza butasului se face o singura taietura in forma de pana, imediat dupa mugur.

Butasii astfel pregatiti au o lungime de aproximativ 5-6 cm si sunt gata de plantare, ce urmeaza a se efectua in decurs de 1-2 h. In cazul pastrarii mai indelungate, dar nu mai mult de o zi, butasii se mentin in vase cu apa curata.

Alegerea terenului pentru infiintarea culturii.

Levantica se cultiva in afara asolamentului, deoarece o cultura ramane pe acelasi teren timp de 20 –30 ani. La alegerea terenului importanta deosebita o are gradul de imburuienare, care trebuie sa fie cat mai mic in special cu specii perene: palamida, pir, costrei, susai , volbura.

Cerintele lavandei fata de conditiile de mediu.

Lavanda are cerinte ridicate fata de temperatura,necesitand 10-15 grade Celsius. In perioada lunilor de iarna,lavanda rezista la temperaturi de -15 grade, in iernile fara zapada si pana la -30 de grade Celsius.Plantele tinere suporta dupa rasarire temperaturi de pana la -8 grade Celsius.

Fata de umiditate lavanda este mai putin pretentioasa,suportand bine seceta,datorita sistemului radicular foarte bine dezvoltat.

Lavanda este o planta iubitoare de lumina,plantele crescute in locuri insorite avand tufe bine dezvoltate acumuland mult ulei volatil. 

Cerintele fata de sol nu sunt ridicate,se cultiva foarte bine pe soluri foarte diferite,nisipoase,calcaroase si chiar stancoase. Nu se recomanda cultivarea lavandei pe solurile reci cu exces de umiditate si apa freatica la mica adancime.

Lucrarile solului.

Pregatirea terenului incepe cu aratura adanca de toamna la 40 – 70 cm. Cu 3 – 4 zile inainte de plantare, se va lucra terenul cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti reglabili. Infiintarea culturii. 

Infiintarea culturii se poate face toamna la sfarsit de septembrie-inceput de octombrie sau primavara devreme, imediat ce se poate intra in camp. 

Inainte de plantare se marcheaza terenul , distantele de plantare 100 x 50 cm, norma: 20.000 but./ha + 10% pentru completarea golurilor (se vor planta in marginea solei ). Pentru plantare, butasii se fasoneaza, reducandu-se sistemul radicular pana la 15 cm ( fara a distruge radacinile fasciculare), iar partea aeriana pana la 10 –15 cm.

Lucrari de intretinere.

Acestea constau din prasile mecanice: 4 – 5 pentru plantatiile tinere si 2 – 3 pentru cele aflate la maturitate. Prasilele manuale, in numar de 2 –3, se fac in functie de necesitati. La culturile de 10 –12 ani se fac taieri de regenerare primavara foarte devreme, inainte de pornirea in vegetatie. Daca taierile se fac toamna, culturile se vor bilona pentru ca plantele sa fie ferite de inghet.

 

 

Aplicarea ingrasamintelor.

Fosforul si potasiul se aplica anual toamna, iar azotul primavara la pornirea in vegetatie. Dozele recomandate sunt: fosfor 70 – 80 kg/ ha s.a. recomandat sub forma de superfosfat. Azotul 60 – 80 kg/ha s. a., ingrasamant pe baza de azot mai greu solubil), potasiu 40 – 60 kg/ha s.a.

Gunoiul de grajd se administreaza inainte de infiintarea culturii, sub aratura de desfundare, in cantitate de 30 – 50 t/ ha , bine fermenta.

 

Recoltarea florilor de lavanda. 

Lavanda infloreste in lunile iunie-iulie.Recoltarea este bine sa aiba loc atunci cand plantele au o inflorire in proportie de 50 %. Referitor la momentul din zi cand are loc recoltarea,este de preferat sa inceapa dupa ora 10 dimineata in zile fara vant. Recoltarea poate avea loc dupa al doilea an de la plantare.

Descrierea si combaterea bolilor care pot aparea in plantatiile de lavanda.

Septorizza cu patarea frunzelor produsa de septoria lavandulae. Ataca frunzele, fiind evidenta pe partea superioara a lor sub forma unor pete rosii-cafenii la inceput, care cu timpul devin albicioase cu o dunga rosiatica pe margine. In centrul petelor apar puncte negre care reprezinta picmidiile. Frunzele atacate se usuca si cad.

Se combat prin:
– igiena culturala si incorporarea adanc in sol a tuturor resturilor vegetale

– stropiri cu Dithane M-45 0,2%

Descrierea si combaterea daunatorilor.

Viermele radacinilor (Heterodera mariori Schm). Dezvolta 3-4 generatii pe an. Din ouale depuse in sol apar larvele care intra in radacinile plantei, hranindu-se cu sucul acestora. Combaterea este extrem de greoaie. Se recomanda folosirea unui material saditor absolut sanatos.

Lacusta verde de pasune (Tettigonia viridissima). Se hraneste cu frunzele de lavanda. O femela depune cca 250 de oua, in iunie si iulie, asezandu-le izolat in portiunile de sol nelucrat. Combaterea se poate realiza cu Faster 10 CE in cantitate de 200 lj/ha, Fury 10 EC in concentratie de 0,2 %.

Isophya tenuicerca, ataca in luna mai cand depune ouale izolat sau in grupe in sol la cca 1 cm adancime. Pentru combatere plantatiile de lavanda vor fi riguros mentinute curate de buruieni. Un efect deosebit in combaterea daunatorului il au lucrarile de maruntire a solului dupa recoltare, pentru a distruge o parte din ouale depuse in sol. 

 

Nu exista produse conform criteriilor selectate.